Het kritische stemmetje: laat jij jouw ego zijn gang gaan?

Je bekijkt nu Het kritische stemmetje: laat jij jouw ego zijn gang gaan?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Het kritische stemmetje: laat jij jouw ego zijn gang gaan?

Misschien herken je het wel: als je een prestatie hebt neergezet waar je trots op mag zijn, ben je achteraf tóch kritisch.

Een halve marathon gelopen? – Volgende keer een hele, deze is voor beginners.
Nieuwe kleding gekocht? – Eigenlijk moet er toch nog wat van dat buikvet af..
Een certificaat behaald na het volgen van een training? – Het cijfer had echt beter gekund

Drie voorbeelden van dingen waar je trots op mag zijn. Want dat nieuwe shirt staat je hartstikke goed. Die halve marathon? Ik ken weinig mensen die het je na doen. Geslaagd is geslaagd, of dat nu met een 7 of een 10 is. Reden voor een feestje!

Wat lees je in deze blog?

Toch is het lastig om blij voor jezelf te zijn. Vaak komt die innerlijke criticus om de hoek kijken en geeft aan wat beter had gekund of wat anders zou moeten. Die innerlijke criticus kun je ook je ego noemen.

Je ego is jouw rationele denken, door schade en schande wijs geworden. Het wil je behoeden voor het maken van fouten, ervoor zorgen dat je niet gekwetst wordt. En tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat je je nooit goed genoeg voelt over wat je wél bereikt hebt. Het wil je daardoor in je comfortzone houden en dat doet je ego met een kritisch stemmetje. Heel irritant.

Maak jezelf vriendin en verlies dat negatieve zelfbeeld

Een tip om geen last meer te hebben van dat kritische stemmetje waarvoor het toch nooit goed genoeg is, is om ‘m elke dag op vakantie te sturen. Vraag ‘m gewoon waar ie heen wilt en teleporteer je ego gewoon die kant op 😉 Lekker rustig.

Een iets lastiger tip maar wel eentje die zeker de moeite waard is, is vrienden met jezelf worden. Huh? Jep. Ik weet dat het raar klinkt. Vrienden met jezelf worden. Dat ben je toch al? Natuurlijk! Maar vaak nog niet voor de volledige 100%. Hoe kun je anders verklaren dat je telkens zo kritisch bent en eigenlijk nooit tevreden bent met wat je doet?

Natuurlijk klinkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. En ik weet zeker dat er een aantal kritische gedachtes door je hoofd heen schoten toen je las dat je vriendin moet worden met jezelf. En die waren vast niet allemaal positief.

ego innerlijke criticus

Herken dat kritische stemmetje

Door die gedachtes te herkennen, ben je op de goede weg. Je kunt nu bewust kiezen hoe je er mee om gaat. Misschien heb je het al eens vaker gehoord: je bent niet jouw gedachtes, je hébt ze. En dus kun je zelf kiezen wat je er mee doet.

Je hoeft jezelf geen rotgevoel of negatief zelfbeeld aan te laten praten.
Je mag echt wel tevreden zijn met die halve marathon, nieuwe kleding en dat certificaat.
Je bent echt wel goed genoeg zoals je bent.

Het is alleen de kunst om nu vrienden met jezelf te worden. Om die oude gedragspatronen los te laten. Want als een vriendin van jou een halve marathon heeft gelopen, had je waarschijnlijk ‘Zo, dat is superknap, ik doe het haar niet na!’ gedacht. En niet dat ze de volgende keer een hele marathon moet lopen. Zo kun jij ook over jezelf leren denken: wedden dat dat je veel rust geeft?

Vrienden met jezelf worden is stap één naar een gelukkiger leven, omdat je niet meer telkens jezelf omlaag praat. Omdat je trots op jezelf mag zijn en er überhaupt gewoon mag zijn. Precies zoals je bent.

vrienden worden met jezelf

Vind je het lastig het kritische stemmetje om te buigen?

Dat is niet raar, je denkt al jouw hele leven op de manier waarop je nu denkt. Dat heb je niet in één keer doorbroken. En een beetje hulp bij het vrienden worden met jezelf is ook nooit verkeerd: des te sneller het gaat, des te mooier jouw leven wordt!

Kun je wel wat hulp gebruiken? Plan een kennismakingsgesprek in om even kennis te maken en om te bespreken op welke manier ik jou kan helpen! Meer info over een kennismakingsgesprek lees je hier. Spreek ik je snel?

Bericht delen?