Het geheim van overgave

Je bekijkt nu Het geheim van overgave
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:9 minuten gelezen

Het geheim van overgave

Overgave: iets wat je doet als je ergens compleet achter staat. Alsof het helemaal vanzelf gaat, je met een sprong in het diepe er op vertrouwt dat er ergens onder je, een paar sterke handen zijn die je opvangen als het mis gaat. Je geeft je over aan het moment, leeft helemaal in het nu. In dit idee, in deze passie. De flow die erbij komt kijken is fantastisch. Je overgeven aan wat is, is een prachtig iets. Je vertrouwt op het universum, op de juiste uitkomst. Je weet zeker dat de uitkomst van wat je doet, positief is.

Toch is het soms lastig om je over te geven aan iets waarvan je niet weet hoe het er uit gaat zien. Hoe kun je meer loslaten en meer vertrouwen op dat wat komen gaat, goed is?

De betekenis van overgave

Overgave of jezelf overgeven aan iets, kan twee dingen betekenen:

Overgave

  1. het opgeven van de strijd
  2. een volledige toewijding

Volgens Wiktionairy staat overgave voor het opgeven aan de strijd en volledige toewijding.

Wat betekent overgave in het dagelijkse leven?

Als je de strijd opgeeft, geef je je over aan wat is. Alles wat je niet kunt veranderen, laat je naast je neer liggen. Je hebt hier geen invloed op en focust je op wat je wel kunt veranderen. Door dit te doen, beïnvloed je jouw directe cirkel van invloed en daarmee ook in mindere mate jouw cirkel van betrokkenheid.  

Wanneer je je volledig toewijd aan iets wat je doet of een droom die je hebt, leef je met complete passie richting het behalen van jouw doel. Je leeft in een flow, waardoor je keuze na keuze maakt (en ook uitvoert) om dichter bij jouw doel of droom te komen. Dit kunnen kleine dingen zijn, maar je kunt ook een groot levensdoel hebben die je vol overgave nastreeft.

Als je je overgeeft, wat gebeurt er dan?

Er zijn meerdere manieren waarop je je kunt overgeven.

De eerste manier is volledig in overgave leven

Als je in overgave leeft richting het doel dat je wilt bereiken, ben je doelgericht stappen aan het maken in de richting die je op wilt. Je weet wat je wilt bereiken en hebt gevisualiseerd of bij anderen gezien wat dat met je kan doen. Je hebt er een fantastisch gevoel bij en kunt niet wachten om het ook jouw werkelijkheid te laten worden.

Voorbeelden hiervan zijn onder meer olympische sporters, musicalsterren, grote sprekers en andere mensen die hun droom door elke porie in hun huid ademen. Ze kanaliseren als het ware hun energie in een bepaalde richting om zo meer te krijgen van wat ze graag willen hebben of behouden.

Je kunt je ook overgeven aan het moment

Door in het moment in overgave te leven, accepteer je het nu zoals het is. Je weet dat je niets aan de situatie kunt veranderen, maar wel aan de manier hoe je reageert op wat er gebeurt. Als je op deze manier in het leven staat, maak je van elk moment het beste en laat je je niet snel uit het veld slaan.

Je danst als het ware met de uitdagingen die op jouw pad komen, omdat je weet dat ze ergens toe dienen. Dat ze je verder helpen in jouw leven, of het leven juist makkelijker maken voor je.

Stoppen met de strijd aan dingen die je niet aanstaan of waar je niets aan kunt doen, betekent dat je leeft in berusting. Vanuit overgave aan wat is.

Een voorbeeld van overgave aan het moment

Stel je bent op jouw werk boventallig verklaard en je baalt hier behoorlijk van. Deze baan is alles waar je voor leeft, wat je wilt. Je hebt het ontzettend naar je zin en vind het niet eerlijk dat juist jíj boventallig verklaard bent. Waarom mag jouw collega, die veel minder werk verricht, wel blijven?

In deze situatie koester je bewust of onbewust wrok naar de situatie, het management en jouw collega die wel mag blijven. Je kunt er voor kiezen om dit uit te spreken en proberen om het recht te zetten bij het management. Je gaat de strijd aan om toch nog jouw plek te houden: vaak lukt dit niet. En als het wel lukt, is er een grote kans dat de arbeidsverhouding verstoort is en je niet lekker meer op je plek zit.

Een andere manier om deze situatie te benaderen, is door je over te geven aan wat is. Door te accepteren dat je boventallig verklaard bent en op zoek moet naar een andere baan, vind je een stukje berusting. Je hoeft het niet leuk te vinden dat je weg moet, maar je ziet in dat je met de strijd aan gaan niet veel gaat bereiken.

Door de energie die je anders gebruikt had om de strijd aan te gaan nu te gebruiken om uit te zoeken wat je dan graag zou willen en door het nastreven van dit doel, focus je je op het positieve in plaats van op het negatieve. Door deze overgave kun je gericht energie steken in het nóg mooier maken van jouw huidige leven. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Twee manieren om je meer aan het moment over te geven

Het kan heel lastig zijn om je aan het moment over te geven. Om te laten zijn wat is en vooruit te kijken in plaats van achterom. Deze twee manieren om meer in overgave te leven kunnen je helpen:

Stoppen met ja maar gedachtes

Een eerste stap die je kunt nemen is stoppen met “ja maar” gedachtes en uitspraken.

“Je bent niet welkom op het moment”. Ja maar, daar ben ik het niet mee eens, want ik ben ontzettend betrokken bij de situatie omdat …

“Je bent niet uitgenodigd voor het bedank etentje omdat je je niet voldoende hebt ingezet als vrijwilliger” Ja maar, ik ben elke week twee uur geweest. Is dat niet genoeg, dan? Ik vind dat …

Door de situatie met een “ja maar” gedachte te benaderen, merk je dat er weerstand is. Dat je tegen de flow in gaat. Je leeft vanuit angst in plaats vanuit liefde.

Soms is het beter om je over te geven aan wat is, je schouders op te halen en je energie te steken in dingen die er meer toe doen. Natuurlijk hoef je dat niet altijd te doen, je hoeft niet over je heen te laten lopen. Kies je gevechten wijs uit: wat ga je wel aan, wat ga je niet aan? Is het jouw energie waard op dit moment?

Leven in overgave

Heb vertrouwen in de uitkomst

Het is vast niet voor niets dat iets gebeurt of dat iets op je pad komt. Wanneer je bijvoorbeeld jouw baan kwijt raakt, kan dat knap vervelend zijn omdat alle zekerheid die je hebt, wegvalt. Je verliest als het ware een stukje van jouw identiteit.

Toch kan overgave aan wat is je vooruit helpen. Heb vertrouwen in dat wat nu op jouw pad gaat komen, zo had moeten zijn. Dat je er beter van wordt en dat jouw leven er straks mooier uit ziet. Natuurlijk, het is nooit leuk om nu door een periode van werkeloosheid te gaan, maar misschien had het zo moeten zijn. Heb er vertrouwen in dat het goed komt en geef je over. Focus je op waar je naar toe wilt. Je kunt bereiken wat je maar wilt, dus dit ook.

De situatie loslaten en de uitkomst aan het universum overlaten kan je helpen de situatie eerder te accepteren en om beter om te gaan met tegenslag.

Wil jij jouw leven vol overgave leven, maar loop je tegen obstakels aan?

Dan is het een goed idee een intuïtieve coachingssessie in te plannen. In deze coachingssessie gaan we kijken naar de obstakels die je ervaart, en waarom je ze ervaart. Ik help je om ze in korte tijd te overwinnen, waardoor je jouw leven vol passie en flow kunt gaan leven. Zonder ballast uit het verleden.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Plan hier een gratis kennismakingsgesprek in en ik leg het je graag uit!

Bericht delen?