Het bewuste en onbewuste brein

Je bekijkt nu Het bewuste en onbewuste brein
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:11 minuten gelezen

Laatste aanpassing: 11 november 2020

Het bewuste en onbewuste brein

Als mens zijnde handelen we bewust en onbewust. Vanuit ons onbewuste brein doen we dingen die we ons eigen gemaakt hebben, zoals ademen of fietsen. Je hoeft er niet meer over na te denken om deze dingen te doen, het is een tweede natuur geworden. Het bewuste brein gebruik je wanneer je praat, iets aan het plannen bent of nadenkt over een beslissing die je zult nemen.

In verhouding gebruiken we ons bewuste brein slechts 5% van de tijd. Je kunt het bewuste brein koppelen aan rationele beslissingen die je maakt. De overige 95% van de tijd handel je vanuit jouw onbewuste brein. Dat is ontzettend veel! Al jouw emoties, reflexen en veel beslissingen die je maakt, maak je met je onbewuste brein. Ook jouw gedachtes, creativiteit, inspiratie en herinneringen komen vanuit jouw onbewuste brein.  

Toch voelt het niet alsof we ons onbewuste brein zo vaak gebruiken. We denken dat we in controle zijn en dat we een bewuste keuze maken.

Van bewust naar onbewust

Beide kanten van de bewuste en onbewuste processen die je doet, hebben zo zijn voordelen. Het zou ontzettend vermoeiend zijn wanneer je bewust moet nadenken over wanneer je moet ademhalen. Of hoe je je ene voet voor de andere moet zetten als je aan het wandelen bent. Dat dit een proces is die automatisch plaatsvindt, is erg fijn. Stel je eens voor hoeveel prikkels je per dag extra zou hebben wanneer je alleen vanuit jouw bewuste brein zou denken!

Wanneer we iets nieuws leren, doen we dit in eerste instantie altijd bewust. Hoe meer ervaring je opdoet met een nieuwe vaardigheid, hoe meer je het op de automatische piloot kan doen. En zo verplaats je de nieuwe vaardigheid, wanneer je deze onder de knie hebt, van jouw bewuste naar jouw onbewuste brein. Je hoeft er niet meer over na te denken wanneer je iets doet.

Het onbewuste brein verwerkt dingen 200.000 keer zo snel als jouw bewuste brein

Dingen die je doet, zegt of denkt, verwerk je vanuit jouw bewuste brein met maximaal 60 bits per seconde. Jouw onbewuste brein verwerkt prikkels met een snelheid van 11,2 miljoen bits per seconde. Het onbewuste brein is ontzettend krachtig.

Onbewust brein 95% van handelingen

Je bouwt jouw eigen referentiekader op

Alle dingen die je doet, maken deel uit van jouw referentiekader. Van hoe jij de wereld ziet en ervaart. Zie het als een grote ladekast. Als iemand roept “wandelen!” gaat er een laatje open en komen de instructies naar boven over hoe je precies moet wandelen. Hierdoor weet je meteen hoe je moet wandelen, zonder er over na te denken.

Maar niet alleen fysieke processen worden opgeslagen in jouw onbewuste brein. Ook hoe jij op dingen reageert of hoe je de wereld ziet, ligt opgeslagen in jouw onbewuste brein. Elke keer dat je iets mee maakt, maak je hier een mentale notitie van. En zo bouw je allemaal ladekastjes op, met acties die je onbewust onderneemt wanneer een situatie plaatsvindt.

Handelen gebeurt vanuit je onbewuste referentiekader

Denk maar eens aan vroeger, toen jouw ouders je waarschuwden wanneer je als kind zijnde een glas hete thee wilde pakken. Waarschijnlijk gaven zij aan dat dit geen goed idee was omdat je jouw handen zou branden en pijn zou hebben. Of je stopte als kind iets in je mond wat nog heet was, en je verbrandde je gehemelte. Op een ander moment speelde je met lucifers, en raakte je per ongeluk het vuur aan. Pijnlijk!

Al deze herinneringen heb je opgeslagen, net als de reacties die je daarop vertoonde. Jouw hersenen vinden het heerlijk om verbindingen te leggen. Dat is bij deze situaties ook gebeurd: door al deze ervaringen weet je dat je voorzichtig moet zijn met hete dingen, omdat je je er aan kunt verbranden. Het kan pijnlijk zijn. En dus legt jouw onbewuste brein automatisch de verbinding tussen hitte, pijn en gevaar.  

Doordat deze verbinding gelegd is, denk je nu wel twee keer na voordat je een ovenschaal uit een hete oven pakt zonder handschoenen. Ook zul je niet zomaar aan de uitlaat van een scooter zitten als iemand net een rondje op de scooter gereden heeft.

Doe jij ook veel dingen onbewust?

Veel dingen die je doet, doe je onbewust. Omdat je in het verleden ervaringen hebt gehad, die zorgvuldig in een ladekastje zijn opgeborgen. En die komen eruit op het moment dat je het nodig hebt. Dat gebeurt onbewust, omdat je het je niet kunt veroorloven er over te moeten nadenken.

Een voorbeeld wanneer dit handig kan zijn, is wanneer er gevaar dreigt. Wanneer je moet vechten of vluchten, wil je hier niet eerst over nadenken. Je wilt gewoon doen. Handelen. Want je moet nú actie ondernemen.

Alles wat je doet, doe je vanuit jouw referentiekader. Je hebt voorkeuren, gewoontes en handelingen die je uitvoert in een vaste routine omdat je dit zo gewend bent. Je reageert op bepaalde situaties, omdat je dat zo geleerd hebt.

Onbewust heb je een hoop beperkende overtuigingen

Toch is het niet altijd prettig dat je 95% vanuit jouw onbewuste brein handelt. Jouw onbewuste geheugen maakt geen verschil in of dingen goed voor je zijn, of niet. Je reageert, omdat je geleerd hebt op een bepaalde manier te handelen. Of het nu gaat om hoe je salsa moet dansen of hoe je reageert als er brand is, het principe blijft gelijk.

Het onbewuste brein zorgt er ook voor, dat je onbewust belemmerende overtuigingen opbouwt. Dit zijn overtuigingen die je hebt, maar die je niet dienen. Je hoeft je de situaties niet eens te herinneren, je overtuigingen zijn er. Veilig opgeborgen in een ladekastje. En ook hier handel je vanuit gewoonte.

Stel je voor dat je als kind op de basisschool telkens te horen kreeg dat jouw tekeningen niet mooi waren. En thuis hoorde je jouw vader tegen je moeder zeggen dat het knutselwerkje dat je op school gemaakt hebt, niet mooi was. Als tiener zijnde wilde je schilderen, maar elk doek werd een mislukking.

Keer op keer heb je hiermee jezelf onbewust bevestigd dat je niet creatief bent. En waarschijnlijk handel je hier ook naar. Je zult niet meer vanuit jezelf een creatieve hobby oppakken, je bent in het verleden al vaak genoeg gewezen op het feit dat je er niets van bakt. Het is een beperkende overtuiging die onbewust in jouw brein is opgeslagen, of deze nou waar is of niet.

transformatie door coaching

Beperkende overtuigingen kunnen je tegenhouden om vanuit liefde te leven

Door de beperkende en belemmerende overtuigingen die je onbewust hebt opgebouwd, ben je ervan overtuigd dat je iets niet goed kunt en dat je er nooit succesvol in zult worden.

Wanneer je als vrouw zijnde niet kunt achteruit kunt inparkeren, zijn daar vast vaak grappen over gemaakt. Je hebt misschien wel eens een stoepje of paaltje geraakt tijdens het autorijden. De afstand inschatten is soms ook lastig. Je gaat dan vanzelf denken dat je er misschien niet zo goed in bent. En dan is er ook nog eens de maatschappij, die zegt dat vrouwen niet kunnen autorijden. Je krijgt de overtuiging dat je er inderdaad niet goed in bent.

Natuurlijk is dit een overtuigend makkelijk voorbeeld van hoe beperkende overtuigingen werken. Maar dit geldt niet alleen voor inparkeren. Het is van toepassing op alle vlakken in jouw leven.

Jouw beperkende overtuigingen

Beperkende overtuigingen kunnen ontstaan op alle vlakken van jouw leven. Onbewust kun je denken dat je nooit zult afvallen, dat je nooit een goede zanger zult worden, dat je niet geboren bent voor succes. Al deze dingen zijn geassocieerd met dingen in jouw onbewuste brein die ervoor zorgen dat je nooit jouw doel zult behalen.

De ervaringen die je gehad hebt, kunnen er namelijk voor zorgen dat je bepaalde stappen niet zult nemen. Je blijft in jouw comfortzone, omdat de ervaringen die jouw referentiekader vorm hebben gegeven, zeggen dat je iets niet kunt.

Jij zult nooit de Kilimanjaro kunt beklimmen, omdat jouw conditie niet goed genoeg is. Of omdat je bang bent voor hoogtes. Of omdat je niet sportief bent.

Zo kun je natuurlijk nog tientallen voorbeelden bedenken van wat je niet kunt of nooit zult gaan doen, puur en alleen omdat jouw ervaring je dat geleerd heeft.

Beperkende overtuigingen kunnen je blokkeren in jouw doen en laten

En zo wordt een beperkende overtuiging, een blokkerende overtuiging. Het blokkeert je letterlijk om jouw energie te laten stromen. Om te doen wat je werkelijk wilt.

Maar de waarheid is, dat jouw herinneringen en overtuigingen je alleen wat zeggen over jouw verleden. Over dingen die je gedaan hebt, niet over dingen die je in de toekomst kunt bereiken. Want je kunt de Kilimanjaro beklimmen als jij dat wilt, zolang je maar genoeg traint. Waar een wil is is een weg.

Vier elke mislukking onderweg en ga vrolijk verder waar je mee bezig was, je zult uiteindelijk een hoop voldoening halen uit het werkelijkheid worden van jouw wens. Geloof dat jij alles kunt bereiken wat je wilt. Want dat is ook zo. En als jij niet in jezelf gelooft, wie doet dat dan wel?

Het onbewuste brein en beperkende overtuigingen

Loskomen van beperkende overtuigingen

Het kan lastig zijn om beperkende overtuigingen los te laten. Om verder te komen op onderwerpen waar je vast loopt. Dat kan iets groots zijn als een berg beklimmen, maar ook iets minder heftigs zoals een carrièreswitch.

Een intuïtief coach kan je helpen om transformatie te bewerkstellingen. Tijdens een sessie kijk je samen naar wat jou tegenhoudt om jouw doelen te bereiken. Dat kan op verschillende vlakken zijn, zoals werk, gezondheid, relaties of gewicht. Alles wat jou blokkeert om jouw doel te bereiken kan tijdens een sessie aangepakt worden.

Doordat jullie samen naar jouw beperkende overtuigingen kijken, kun je er makkelijk van los komen. En het mooie is, de transformatie naar overtuigingen die jou handelen positief beïnvloeden, doet de intuïtief coach voor je. Je hoeft zelf niet actief terug naar jouw verleden om situaties op te rakelen.

Meer weten over intuïtieve, transformerende coaching?

Als je meer wilt weten over intuïtieve coaching  kun je de blog “een intuïtief coach helpt je blokkades te verwijderen” lezen. Hier vind je informatie over hoe een sessie werkt en welke dingen je kunt aanpakken tijdens een coachingssessie. Onthou dat geen vraag te gek is! Het gaat om jouw leven. Jouw toekomst. Jouw dromen. Een aantal ervaringen met de gesprekken heb ik gebundeld in de blog “een week vol verwondering”. Op de pagina Recensies kun je lezen hoe andere mensen de coaching ervaren hebben.

Op de pagina Coaching kun je meer informatie lezen en hier kun je snel een sessie inboeken. Zo maak jij snel mind blowing sprongen om jouw droomleven waar te maken!

Bericht delen?