Growth mindset versus fixed mindset

Je bekijkt nu Growth mindset versus fixed mindset
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Is jouw mindset gericht op groei of op wat je al hebt?

Jouw mindset is alles: het bepaalt of je groeit, of dat je op hetzelfde niveau blijft. Of je nieuwe uitdagingen aantrekt of dat je leven gelijk blijft aan hoe het is. Of je nieuwe dingen leert of dat alles bij het oude blijft. Is jouw mindset gericht op groei of zit je vast in jouw huidige patronen?

Wat lees je in dit artikel?

Welke uitdaging kies jij?

Stel iemand geeft je een uitdaging: tien compleet versierde taarten van twee lagen binnen 12 uur afhebben. Wat denk jij dan?

“Wow, dat is een uitdaging, maar dat gaat me vast lukken! Ik kan via YouTube opzoeken hoe ik dat het makkelijkst en snelst kan doen en ik bel twee vriendinnen om me te helpen. Gaaf!”

“Jeetje, wat een opdracht. Dat vraag je toch niet aan iemand? Ik ben helemaal niet goed in taarten bakken, laat staan tien dubbele taarten binnen 12 uur. Nee, laat iemand anders dat maar doen”.

Het is niet zo lastig om te achterhalen welke gedachte hierboven gericht is op groei, en in welke gedachte je vast zit in jouw huidige patronen: uiteraard is de eerste gedachte gericht op groei en de tweede niet.

Mindset gericht op groei of huidige situatie

Het verschil tussen de Growth Mindset en de Fixed Mindset

Gericht op groei

Als je gericht bent op groei, ben je er van overtuigd dat iedereen zijn of haar eigen capaciteiten kan vergroten of ontwikkelen door het vragen van hulp, het nieuwe gewoon te doen of het volgen van een opleiding. Wanneer je faalt betekend dat alleen maar dat je meer moet oefenen om jouw doel te bereiken. Je probeert het maximale uit jezelf te halen. Wanneer je een IQ test doet vind je de uitkomst een momentopname, geen vaststaand feit.

Gericht op het huidige

Als je gericht ben top het huidige, heb je de overtuiging dat je geboren bent met het talent voor de dingen waar je goed in bent. Als je iets moet doen waar je minder goed in bent, probeer je dat te vermijden. Zo maak je geen fouten en krijg je geen negatieve feedback. Perfectionisme of faalangst kan er toe leiden dat je geen nieuwe ervaringen aan durft te gaan. Je geeft liever op, zodat je niet faalt. Je bent hierdoor soms onzeker. Je zoekt bevestiging in de intelligentie van een ander: zij proberen soms slim over te komen en niet dom te lijken, maar zijn dat niet altijd.

Het verschil tussen Growth Mindset en Fixed Mindset in een video

Boekentip

Meer lezen over de verschillende types mindset? Het boek Mindset van Dweck is een aanrader! Zij gaat dieper in op hoe dit precies werkt en hoe je het in jouw dagelijks leven kunt toepassen. Klik hier en kies zelf of je een Nederlandse of Engelse versie wilt.

Hoe kun je van een Fixed Mindset naar een Growth Mindset gaan?

Dweck legt uit dat je mindset is opgebouwd uit overtuigingen die je zelf hebt. Overtuigingen zijn eigenlijk niets anders dan gedachtes. En deze gedachtes creëren jouw realiteit. Als je jouw overtuigingen veranderd, kun je ook jouw mindset veranderen.

De eerste stap naar verandering is bepalen welke beperkende overtuigingen jou vasthouden op het niveau waarop je nu zit. Wat geloof jij over jezelf, wat eigenlijk niet waar is?

Hierbij kun je denken aan “ik ben er niet goed in”. Als je die gedachte heb, kun je ‘m voor jezelf ombuigen naar “wat kan ik doen om dat onder de knie te krijgen?”. Op die manier kun je langzaam maar zeker jouw mindset veranderen: van gericht op wat er al is, naar gericht op groei.

Want uiteindelijk is groei waar jij jouw passie uit haalt, en vervulling in vindt. Waar jouw zingeving naar boven komt.

Wil je hulp bij het ombuigen van jouw mindset?

Door middel van intuïtieve coaching kan ik jou helpen om blokkades te verwijderen en jou de werkelijkheid te laten inzien, zonder belemmerende overtuigingen, zonder twijfel aan jezelf. Want jij bent het waard jouw leven op jouw volste potentie te leven!

Sta jij open voor coaching? Kijk hier welke pakketten er aangeboden worden en plan direct een afspraak in!

Bericht delen?