Goedkeuring van jezelf is alles wat je nodig hebt

Je bekijkt nu Goedkeuring van jezelf is alles wat je nodig hebt
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Goedkeuring van jezelf is alles wat je nodig hebt

Eén van de meest lastige dingen in ons leven is het geven van goedkeuring aan onszelf. Goedkeuring aan jezelf geven is net zo lastig als accepteren dat je mooi bent, zoals je bent. Of dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Ik leg je uit waarom het belangrijk is om goedkeuring aan jezelf te geven en wat dat met je doet.

Als kind waren we afhankelijk van de mensen om ons heen

Als kind hebben we geleerd om aanhankelijk te zijn. Om goedkeuring of bevestiging te krijgen van onze ouders, leraren op school, sportleraren, de mensen die op ons pasten.. En dit is niet raar. Als klein meisje kon je de wereld nog niet alleen aan. Je had de mensen om je heen nodig om je te begeleiden naar het volwassen leven.

Die aanhankelijkheid zorgt voor de wens naar bevestiging

Doordat we in onze jeugd alles door voorbeeld te volgen of door uitleg geleerd hebben, hebben we telkens feedback gekregen van de mensen om ons heen. Jouw leraar vertelde of iets goed was of niet, wat je eventueel nog kon verbeteren. En jouw ouders hebben je leren fietsen, praten, netjes leren eten of gaven je een standje wanneer je iets deed wat in hun ogen eigenlijk niet mocht.

We kregen telkens bevestiging in de vorm van goedkeuring, of afwijzing in de vorm van een standje.

Jezelf goedkeuring geven

Hierdoor zijn we onbewust aanhankelijk geworden van de mensen om ons heen. Willen we de bevestiging hebben, dat we het goed doen. Dat we op het juiste pad zijn.

Goedkeuring als volwassene: waar is die bevestiging gebleven?

En zonder dat je het doorhebt, mag je opeens op eigen benen staan. Je bent volwassen. Er is niemand meer die je leert hoe het hoort, of hoe het moet. Je kunt advies vragen, maar er is niemand die je zegt wat je wel en niet mag. Weg goedkeuring van ouders, leraren en andere belangrijke personen om je heen. En van een eventuele partner is het toch anders. Meer gelijkwaardig.

Natuurlijk, advies vragen en krijgen kan altijd. Maar toch is dit wennen. We hebben altijd geleerd om bevestiging en goedkeuring te krijgen van de voorbeelden om ons heen, maar opeens houdt dit op. Dit kan best lastig zijn. Voor je gevoel valt er iets weg, zonder dat je het door hebt.

We willen goedkeuring blijven krijgen

We willen graag goedkeuring blijven krijgen van onze ouders. Blijven er alles aan doen om hen gelukkig te maken, want dit is wat we vanuit huis uit geleerd hebben. Wanneer we dit niet krijgen, kan dit echt lastig zijn. Je kunt je verloren voelen, niet belangrijk, ongewenst, teveel.

Deze gevoelens kunnen voor verwarring zorgen. En dat is niet raar. Toch is het belangrijk om een omslag te maken in jouw denkwijze. Want de enige goedkeuring die je nodig hebt, is die van jezelf. Want dat mag, wanneer je volwassen bent. Dan kun je keuzes maken waar je zelf helemaal achter staat, ongeacht wat anderen er van vinden. Je hoeft niet zo streng voor jezelf te zijn. Jezelf goedkeuring geven is een prachtig cadeau, waarmee je je leven echt verder kunt ontwikkelen. Op jouw voorwaarden.

Wiens goedkeuring is het belangrijkst in jouw leven?

Misschien dat dat lastig is, omdat je het vanaf jongs af aan niet meegekregen hebt om jezelf als belangrijkste inspiratiebron in jouw leven te zien. Omdat de goedkeuring en bevestiging als vanzelfsprekend altijd van de voorbeelden om je heen kwam.

Goedkeuring van jezelf is echter alles wat je nodig hebt. Het zal je zelfvertrouwen geven wanneer je volledig op jouw eigen gevoel durft te vertrouwen. Als je niet bang bent om te falen en durft te doen, wat je hart je ingeeft.

Geef jezelf goedkeuring en toestemming om te leven

Goedkeuring van jezelf krijgen is niet altijd makkelijk

Dit is geen gemakkelijk proces om door heen te gaan. Het is een proces waar je bewust mag kijken naar de dingen die er voor zorgen, dat je graag bevestiging van derden ontvangt. En ook is het belangrijk om in te zien, waarom je zelf zoveel belangrijker bent dan dat je jezelf voorhoudt.

Probeer hier eens bewust mee aan de slag te gaan. Wanneer je merkt dat je graag bevestiging wilt hebben, analyseer die situatie voor jezelf en probeer tot de kern te komen. Probeer op te lossen, wat aan de grondslag ligt.

En dat kunnen meerdere redenen zijn. Het hoeft niet slechts één reden te zijn. Het is een proces waar je continue bewust van mag zijn en continue aan mag werken. Maar uiteindelijk zal het je helpen, goedkeuring van jezelf te krijgen. En meer op jezelf en jouw intuïtie te vertrouwen.

Intuïtieve coaching kan je helpen jouw eigen goedkeuring te leren accepteren

Een sessie met een intuïtief coach kan je helpen de bronoorzaak te achterhalen, waarom jij goedkeuring nodig hebt. En het laat je inzien, wat de waarheid is. Hierdoor ondervind je geen hinder meer van situaties uit het verleden die je nu onbewust tegen houden in jouw groei.

Dit helpt ook voor goedkeuring naar jezelf. Intuïtieve coaching kan je helpen om jezelf volledig te leren accepteren zoals je bent, met al jouw nukken en mooie eigenschappen. Het helpt je meer zelfvertrouwen te krijgen. En dat straal je uit op de mensen om je heen.

Wil je een afspraak inplannen? Dat kan op deze pagina.

Bericht delen?