Als ik dat heb, dán ben ik gelukkig!

Je bekijkt nu Als ik dat heb, dán ben ik gelukkig!
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Laatst bijgewerkt: 19 augustus 2020

Als ik dat heb, dán ben ik gelukkig!

We moeten altijd veel van onszelf. En eigenlijk zijn we daarna nooit écht gelukkig. We leggen de lat hoog voor onszelf, maar het kan altijd beter. Meer. Mooier.

Ik zie het bij de mensen om me heen. Eigenlijk hebben ze alles al: een leuke baan, een auto die prima doet wat ie moet doen, leuke vrienden en meer dan genoeg spullen. Toch is het nooit genoeg. Er is altijd een leukere baan te vinden, of een mooiere auto die we willen hebben.

We dromen over die mooiere auto. Want als we die hebben, dán zijn we gelukkig. Tot je de auto gekocht hebt, en je er achter komt dat je er eigenlijk helemaal niet gelukkiger van bent geworden. Ja, wellicht de eerste paar weken, maar daarna? Daarna is het gewoon. Dan kom je er achter, dat deze auto je net als de vorige gewoon van A naar B brengt en dat er ook brandstof in moet. Dat had je je toch anders voorgesteld..

Eigenlijk hou je jezelf voor de gek..

Wat je eigenlijk doet door je te focussen op wat je wilt hebben om gelukkig te zijn, is voor jezelf vaststellen dat je nu niet gelukkig bent. Dat er een tekort is. Er is nog iets voor nodig om gelukkig te zijn. En als je dat hebt, blijkt het toch niet zo te zijn. De onrust blijft.

Ik heb een spoiler alert: die onrust zal nooit weg gaan. Je zult nooit opeens puur gelukkig zijn doordat je een nieuwe gadget, telefoon of auto gekocht hebt. Want geluk zit niet in materialistische dingen. Natuurlijk kan het bijdragen aan een gelukkiger leven, maar echt geluk zelf zal het nooit brengen.

Herken je jezelf in één van de volgende dingen?

  • Als ik een mooi huis heb, dan ben ik gelukkig
  • Als ik de nieuwste telefoon heb, dan ben ik gelukkig
  • Als ik een nieuwe baan heb, dan ben ik gelukkig
  • Als ik vijf kilo afval, dan ben ik gelukkig

Wanneer je soortgelijke gelijke gedachten hebt, focus je je voornamelijk op de toekomst. Je gaat compleet voor bij aan wat er nu is. Je hebt het gevoel dat er iets ontbreekt. Maar is dat ook daadwerkelijk zo?

Gelukkig zijn is een keuze

Waar denk je aan als je aan het verleden denkt?

Wanneer je terug kijkt naar het verleden, zul je een aantal dingen herinneren. Dingen die je bij gebleven zijn. Waar je nu met een goed gevoel aan terug denkt.

En waarschijnlijk is dat niet die nieuwste Nokia 3310 uit 2000. Tuurlijk, destijds was het een supergave telefoon en was het echt top als je deze Nokia had. De eerste mobiele telefoon met kleurenscherm. Platter en lichter dan z’n voorgangers en ook nog eens in een kek kleurtje. Pfieuw! Waarschijnlijk lach je er op dit moment om, omdat het eigenlijk niets voorstelt. Achteraf ben je er niet gelukkiger van geworden.

Wat je wel bij staat zijn de mooie ervaringen die je opgedaan hebt. De vakantie naar een bijzondere plek, de geboorte van een dierbare of de mooie en fijne tijd die je gehad hebt met je vrienden. Daar ben je dankbaar voor.

Gelukkig zijn is een keuze

In plaats van de focus te leggen op wat je in de toekomst graag wilt hebben, kun je ook de focus leggen op wat er nu is. Waar je nu dankbaar voor kunt zijn. Want misschien heb je al een mooi huis, een telefoon die het prima doet, een baan die oké is en is er ook niets mis met je gewicht. Je bent misschien niet perfect, maar dat is prima.

Het is beter je te focussen op de dingen waar je op dit moment gelukkig en dankbaar voor kunt zijn. Want je leeft nú. De toekomst blijft altijd de toekomst. Er komt altijd weer iets mooiers of beters voorbij. Wanneer je dankbaar bent om wat je al hebt, verleg je de focus van tekort naar “het is goed zoals het is” en kun je tevreden zijn.

Natuurlijk is er niets mis mee om te blijven dromen over die mooie auto. Of de nieuwste telefoon. Het zal je leven makkelijker maken, maar niet perse gelukkiger. Daarvoor moet je in jezelf kijken. Naar wat je belangrijk vindt, zoals bijvoorbeeld dagjes weg, tijd met vrienden, familie of het doen van iets creatiefs.

Zet je geluk niet af tegen de doelen die je in de toekomst wilt behalen. Wees dankbaar voor wat er al is en staar je niet blind op de toekomst. Wees gelukkig. Wees tevreden met wat er al is. Want waarschijnlijk zijn er anderen die zich gelukkig zouden prijzen als ze in jouw schoenen stonden. Die wél kunnen zien welke mooie dingen je al bereikt hebt. Nu jij nog!

Bericht delen?