Word je echt gelukkiger als je het geluk buiten jezelf zoekt?

Je bekijkt nu Word je echt gelukkiger als je het geluk buiten jezelf zoekt?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Word je echt gelukkiger als je het geluk buiten jezelf zoekt?

Word je echt gelukkiger als je het geluk buiten jezelf zoekt? In externe dingen zoals een mooie auto, luxe kleding of een keuken met hypermoderne snufjes? Of is het allemaal schone schijn, wat er eigenlijk voor zorgt dat jouw diepste wensen en verlangens door ego verborgen worden. Zodat je er niet mee bezig hoeft te zijn. Tijd om eens naar onszelf te kijken!

Wat is geluk voor jou?

Het is goed stil te staan bij wat geluk nu precies is. Waar worden we blij van, waar leven we van op? Waar komen we ons bed voor uit?

Voor de één kan dit zijn dat je ontzettend gelukkig wordt van het gezinsleven dat je voert. Een ander vindt haar plezier in haar werk en omgaan met vrienden en familie. Het is allemaal goed. Het verrijkt jouw leven wanneer je activiteiten doet die met deze dingen te maken hebben.

Aan de andere kant houden we ook van mooie spullen. Een nieuwe, luxe auto bijvoorbeeld, of de nieuwste spelcomputer of telefoon. Het maakt ons leven makkelijker wanneer we al deze mooie dingen hebben. Foto’s worden steeds mooier, autorijden steeds veiliger. Niets mis mee!

Sta eens stil bij wat geluk voor jou is. Word jij blijer van de dingen om je heen of van de spullen die je hebt?

Geluk uit spullen versus geluk uit situaties

Wanneer je blij wordt van het hebben van mooie spullen, herken je je er vast helemaal in dat je je ontzettend kunt verheugen op de nieuwste telefoon. Al weken voor deze in de winkel ligt, ga je filmpjes op YouTube bekijken en ga je dingen lezen over de specs die de telefoon heeft. Wat zou het toch super zijn als je deze telefoon ook hebt! Alle weken van wachten zijn het vast waard: deze nieuwe telefoon is de shit.

Als je blij wordt van de mensen om je heen of samen leuke dingen doen, kun je je ontzettend verheugen op een taart bakken met jouw kind of met vrienden naar de Efteling gaan. Je ziet uit naar de leuke momenten samen en haalt daar een hoop energie uit.

Geluk buiten jezelf zoeken

De invloed van beide vormen van geluk op jouw leven

Je kunt je voorstellen dat je door beide vormen van geluk een ander bevrediging voelt. Het heeft ook beiden een andere uitwerking op jouw leven.

Wanneer je voornamelijk de focus legt op spullen, zul je nooit écht tevreden en gelukkig zijn. Je bent ingesteld op nieuwer, beter, mooier. “Als ik de nieuwste telefoon heb.. Dan kan ik eindelijk prachtige foto’s maken”. Deze ‘als-dan situaties’ zorgen ervoor dat je jouw focus legt op tekorten. Op wat er niet is, en wat beter kan. Je zul altijd een ontevreden gevoel hebben en het geluk buiten jezelf zoeken. Over twee jaar ben jij namelijk alweer vergeten welke superluxe gadgets je op dit moment hebt, omdat de techniek dan al weer sterk verouderd is.

Wanneer je de focus voornamelijk legt op de relaties met andere mensen, zoek je het geluk niet buiten jezelf. De mensen om je heen zijn een aanvulling op jouw leven, op jouw bestaan. Samen maak je herinneringen waar je nog lang met plezier aan terug kunt denken. Je bent tevreden met wat je hebt en maakt vanuit dit blije gevoel beslissingen. Over twee jaar denk jij nog met plezier terug aan de vakantie in Frankrijk waar je zo van genoten hebt. Je haalt energie uit deze herinneringen.

Wordt je echt gelukkiger als je het geluk buiten jezelf zoekt?

Er is helemaal niets mis mee als we mooie gadgets willen hebben. Maar of het ook geluk brengt? Voor de korte termijn wel. Maar echt geluk zit in ons. Dat komt niet van buitenaf. Het geluk buiten jezelf zoeken, daar zul je nooit écht gelukkig van worden. Het zal altijd een gevoel van leegte achterlaten. Een gevoel dat je niet genoeg bent. Of hebt.

Werken aan jouw eigen geluk

Wil je werken aan jouw eigen geluk, er achter komen wat je echt gelukkig maakt en wat je nog kunt veranderen om een nóg leuker leven te leiden? De blogs hieronder helpen je op weg!

Krijg jij energie van jouw dagindeling?
Focus op wat je wél kunt, het maakt je gelukkig
Wat wil ik nou eigenlijk echt?
Jouw hart-brein heeft meer impact dan je zou denken
Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?
Leef je vanuit schaarste of overvloed?

Bericht delen?