Geef jij snel op?

Je bekijkt nu Geef jij snel op?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Geef jij snel op?

Opgeven, de handdoek in de ring gooien, ermee kappen.. We kunnen het om verschillende redenen doen. Misschien weet je niet hoe iets moet, misschien ben je gefrustreerd of wellicht is er iets anders dat op dit moment belangrijker is. Opgeven is iets wat we altijd kunnen doen als we het even niet meer zien zitten. Toch doen we het niet graag: opgeven heeft een slecht karakter.

Opgeven kan betekenen dat je vind dat je zelf faalt. Dat je niet goed genoeg bent of dat we geen doorzettingsvermogen hebben. We zien opgeven als iets negatiefs, terwijl het soms toch ook een positieve kant kan hebben.

De positieve kant van opgeven

Stel dat je net van baan gewisseld bent. Je komt vanuit een hecht en sociaal team, maar kon verdieping krijgen bij dit nieuwe bedrijf én ze boden je de opleiding aan die je al jaren wilt doen. Een droom die uitkomt!

Toch valt het tegen: de collega’s sluiten je buiten en er is veel mis met de manier waarop gewerkt wordt. Ondanks dat je maar twee dagen werkt, kom je erg geïrriteerd thuis. Je reageert dit thuis af op jouw gezin.

Is het in dit geval verstandig om te blijven zitten waar je zit, omdat je die opleiding mag volgen en je meer verdieping hebt? Waarschijnlijk niet. Als je ongelukkig wordt van waar je voor gekozen hebt, faal je niet als je opgeeft. In dit geval kies je júist voor jezelf en kom je meer in je kracht te staan als je opgeeft. Je wordt er juist gelukkiger van als je hier stopt en wat anders gaat doen.

Opgeven voor jezelf kiezen

Moet je aan een dood paard blijven trekken?

En net als dit voorbeeld, zijn er nog vele andere voorbeelden. Wil je in een relatie blijven zitten waarin jouw partner aangeeft te gaan veranderen maar dit niet doet? Blijf je een vriend steunen om zijn doelen te bereiken terwijl ie er met de pet naar gooit? Wil je koste wat kost jouw opleiding behalen terwijl je het eigenlijk niet redt wegens omstandigheden?

Waarschijnlijk zou je een ander het advies geven er mee te stoppen of het op een laag pitje te zetten, omdat je ziet dat het zo niet werkt. Toch zijn we voor onszelf vaak strenger dan voor anderen en vinden we dat we door moeten zetten.

Focus je je op wat je wél kunt

Soms is iets gewoon niet voor je weggelegd en maakt het je gelukkiger om er mee te stoppen. Dan is het net of er een last van je schouders valt. Je kun je nu gaan focussen op wat je wel kunt, in plaats van op wat niet lukt. En deze focus op het positieve zorgt er voor dat jij een blijer en gelukkiger mens wordt.

Wat nou opgeven? Je hebt voor jezelf gekozen! Wees daar trots op.

En die instelling die we meekregen doordat we naar de Geef nooit op show van Peter Jan Rens keken? Laat die maar lekker links liggen.

Opgeven wordt niet geaccepteerd

Vaak hangt er een stigma op opgeven. Mensen die dat doen zijn zwak, hebben geen doorzettingsvermogen, kunnen geen succes maken van waar ze mee bezig zijn.

Maar wie zegt dat dit ook daadwerkelijk de waarheid is? Wanneer jij teveel waarde hecht aan de mening van anderen, heb je alleen jezelf hiermee. Want als jij bang bent voor de mening van anderen en daardoor doet wat sociaal geaccepteerd is en niet wat jou gelukkig maakt, heb je alleen jezelf er maar mee.

En dáar ligt kracht in: doen wat jou gelukkig maakt!

opgeven is geen falen

Struggel jij met jouw gevoelens over opgeven of doorzetten?

Mocht jij een uitdaging hebben waarvan je niet weet of je nou moet opgeven of wilt doorzetten, plan dan een single coachingssessie in! Deze sessie gebruiken we om helder te krijgen welke kant jij op wil en geeft je voldoende handvaten over hoe je dit kunt doen.

Wil je meer weten? Klik hier voor meer info en om meteen een afspraak in te plannen!

Bericht delen?