Aan mij ligt het niet..

Je bekijkt nu Aan mij ligt het niet..
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Fouten maken doen we allemaal

Ken je dat liedje van Shaggy? Daarin benoemd ie een aantal situaties, met een zacht stemmetje erachter die zegt dat hij het niet was. En eigenlijk kun je dat op jouw eigen dagelijkse leven ook wel herkennen: vaak denken we dat het niet aan ons ligt, maar leggen we de “schuld” bij de ander.

leren van eigen fouten

Wat lees je in deze blog?

Fouten maken is menselijk

Vaak als er iets mis gaat, als we een verkeerde inschatting van een situatie gemaakt hebben of wanneer iets in het honderd loopt, wijzen we naar een ander.

“Ja, ik wilde écht jouw pakketje wel ophalen bij het postkantoor, maar Hanna kwam tussendoor en die had echt mijn hulp nodig”.

“Sorry dat ik dat nog niet af heb. Ik wilde het wel doen, maar Selin belde en die vroeg me wat te doen. Daardoor ben ik er niet aan toe gekomen”.

Zijn deze dingen herkenbaar? Ik denk het wel. We doen het allemaal. We rechtvaardigen waarom we iets niet of anders gedaan hebben dan dat het zou moeten. Zo praten we goed, wat eigenlijk gewoon een verkeerde inschatting of beslissing geweest was.

Het haalt de scherpe randjes van de emotie af die we voelen en het zorgt er voor dat we ons beter voelen. Je neemt als het ware een beetje afstand van de beslissing die je eerder gemaakt hebt en geeft aan dat het door omstandigheden komt, dat je niet gedaan hebt wat je zou doen.

Als je naar een ander wijst..

Wijzen er drie vingers naar jezelf. Misschien heb je die uitdrukking wel eens gehoord, en er zit een kern van waarheid in. Iets wat we vaak liever niet onder ogen zien; het is veel makkelijker om dingen opzij te schuiven en de oorzaak niet bij jezelf te zoeken.

Want wanneer je dat doet, hoef je er ook niets mee te doen. En dat is wel zo fijn, je kunt het gewoon wegstoppen en doorgaan met het volgende. Soms gaat het wel knagen. Was het wel echt zo fair om de schuld bij de ander te leggen?

fouten maken is menselijk

Maar wat als je nu wel eens naar jezelf wijst?

Stel je neemt een week om bij alles wat anders loopt, jezelf af te vragen wat je zelf anders of beter had kunnen doen om deze situatie te voorkomen. Je zult zien dat er nog best veel is wat je zelf misschien had kunnen doen.

Had Hanna het erg gevonden als je gezegd had dat je kwam, nadat je even naar het postkantoor geweest was? Had Selin boos geworden als je nee had gezegd omdat het even niet uit kwam in je planning?

Waarschijnlijk niet.

Waarschijnlijk hadden ze het prima begrepen en je de ruimte gegeven die je nodig had.

Als je een week lang gewoon eens voor jezelf nadenkt of het wel zo fair was om naar die ander te wijzen, zul je zien op welke vlakken je misschien zelf nog wel kunt verbeteren. En zodra je die dingen van jezelf ziet, kun je jezelf een mooier mens maken.

Mensen maken nou eenmaal fouten

Mensen maken fouten. En bij die woorden kun je je schouders ophalen: mensen maken nou eenmaal foutjes en beslissingen die anders uitpakken dan je eerder had ingeschat. Is dat erg? Nee. Kun je er van leren? Ja. Door te accepteren dat je het anders had kunnen doen, leer je hoe je het in de toekomst wel zou kunnen doen. En daar wordt je uiteindelijk zelf ook gelukkiger van. Je zult merken dat je meer voldoening krijgt, meer in balans komt met jezelf en zelfs beter kunt aangeven wat je wel en niet wilt.

En wat is er mooier dan dat?

Tips & tricks om jezelf verder te ontwikkelen

Wil jij een voor jou persoonlijk samengesteld plan om te werken aan de beste versie van jou die je maar kunt bedenken? Dan is het succes op alle vlakken van jouw leven pakket echt iets voor jou!

Samen kijken we naar welke uitdagingen jij hebt en zorgen we er voor dat jij MIND BLOWING resultaten behaalt, nieuwe inzichten krijgt en steviger in je schoenen komt te staan.

Het hele programma is er op afgestemd om jou te begeleiden naar een zorgeloos leven, zonder beperkende overtuigingen en blokkades die je tegen houden om jouw doelen te behalen. Zodat jij met meer zelfvertrouwen dan ooit tevoren met de rest van jouw leven kunt beginnen!

Check hier meer info over dit coachingspakket!

Bericht delen?