Focus op wat je wél kunt: het maakt je gelukkig!

Je bekijkt nu Focus op wat je wél kunt: het maakt je gelukkig!
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Focus op wat je wél kunt

Het is heel gebruikelijk om je te focussen op wat je niet kunt, in plaats van de focus te leggen op wat je wél kunt. Dat krijgen we al vanaf jongs af aan mee, waardoor we hier zelf ook naar gaan leven. Maar is dit wel de juiste mindset?

Op de basisschool krijgen we dit al mee; voor alle vakken moet je een voldoende hebben. En als je niet zo goed bent in rekenen? Nou, dan zorg je maar dat je dat wordt. Een voldoende is de norm. Pas op de middelbare school kun je ervoor kiezen om vakken te laten vallen, tot die tijd moet je worstelen met vakken waar je niet goed in bent.

Ook op het werk moet je van alles kunnen. Met het (half)jaarlijkse beoordelingsgesprek krijg je van een ander te horen wat je goed doet, en wat je minder goed doet. Waar je je nog in mag ontwikkelen, zodat je nog beter en allrounder wordt. Want dat is de norm: overal goed in zijn.

En dus focussen we ons op dingen waar we niet goed in zijn en niet gelukkig van worden, om daar uiteindelijk beter in te worden. Omdat een ander dat wil.

Onze eigen mindset legt de focus op wat we niet kunnen

We hebben van jongs af aan al meegekregen dat we moeten kijken naar tekorten: naar wat we niet kunnen. Omdat we dat nog kunnen verbeteren.

Toch is het beter om te focussen op wat we wél kunnen. Want wanneer je dat doet, sta je in je kracht. Je wordt er gelukkig van om de focus te leggen op wat je wel kunt. Omdat je daar goed in bent.

We verwachten van een vis ook niet dat ie gaat vliegen. Waarom zouden we onszelf dan wel deze dwang opleggen?

Focus op wat je wel kunt

Waarom focussen we ons op wat we niet kunnen, in plaats van de focus te leggen op waar we goed in zijn?

Je moet namelijk helemaal niets. Je hoeft de focus niet te leggen op tekort. Leg de focus neer bij wat je wel kunt. Waar je gelukkig van wordt. Want dat zal uiteindelijk ook invloed hebben op jouw leven.

Wat je aandacht geeft groeit. Dat weten we allemaal. Maar willen we dan de aandacht focussen op iets waar we niet goed in zijn, en dus hoogstwaarschijnlijk niet gelukkig van worden, of de focus leggen op iets waar we goed in zijn en ons daar verder in ontwikkelen?

Waarom zouden we alles moeten kunnen?

Natuurlijk, het is fijn als je dingen zelf kunt, maar allround álles zelf kunnen: dat kan niemand. Wanneer je als ZZP’er een eigen bedrijf hebt, huur je hoogstwaarschijnlijk een boekhouder in. Wanneer je niet goed bent in marketing, kun je een VA inhuren om dat voor je te doen. Zodat jij je kunt focussen op de dingen waar je goed in bent. Dat is logisch en zou een ieder waarschijnlijk doen.

Toch behandelen we onszelf niet zo. We leggen de focus niet vaak op wat we wel kunnen. En dat levert stress op, stress waar we ook prima zonder kunnen. Wees niet zo streng voor jezelf. Je hóeft niet alles te kunnen.

En wanneer een manager tegen je zegt dat je je moet ontwikkelen in iets waar je eigenlijk alleen maar weerstand voor voelt, is het prima om nee te zeggen. Om uit te leggen waarom je dit niet wilt doen, of waarom je vindt dat dit beter bij een ander past.

Verandering van mindset kan lastig zijn

Het kan heel lastig zijn om de eigen mindset te veranderen. We worden belemmerd door beperkende overtuigingen die we al jaren met ons mee dragen. Bewust of onbewust.

Samen met mij als intuïtief coach kunnen we de focus leggen op punten die je nu tegenhouden om vanuit overvloed te leven. Door dit te doen, halen we de drempels weg om gelukkig te worden op de vlakken waar jij dat graag wilt.

Wil je eens ervaren hoe een intuïtieve coachingssessie is? Je kunt nu een gratis kennismakingssessie inboeken via de kalender! Dan help ik je meteen met het weghalen van jouw grootste belemmering.

 

Bericht delen?