Erkenning: belangrijk om je gewaardeerd te voelen

Je bekijkt nu Erkenning: belangrijk om je gewaardeerd te voelen
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Erkenning: belangrijk om je gewaardeerd te voelen

We hebben allemaal behoefte aan erkenning. Het is een behoefte die we hebben, meteen vanaf het moment dat we geboren worden. Erkenning zorgt ervoor dat je je gewaardeerd voelt, dat je voelt alsof je erbij hoort. Dat je goed genoeg bent en dat mensen je zien voor wie je bent en wat je doet.

Wat lees je in deze blog?

Hoe kun je erkenning krijgen?

Er zijn vele manieren waarop je erkenning kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een compliment krijgen van een andere persoon, of iemand kan je bedanken voor iets wat je gedaan hebt. Ook kan je baas je eens extra feliciteren omdat je hard werkt, of je vriendin kan je vertellen hoeveel ze van je houdt.

Er is geen specifieke manier waarop erkenning gegeven moet worden, maar wat wel belangrijk is, is dat de erkenning echt en oprecht is. Het moet iets zijn waarvan jij denkt: ‘Ja! Dat is waar!’ of ‘Dat voelt goed!’

wat doet erkenning met je

Voorbeelden van erkenning

We vinden het fijn als iemand ons een compliment geeft over iets wat we gedaan hebben en waar we extra aandacht aan besteed hebben.

Bijvoorbeeld het opvouwen van was die je partner normaal doet, het uitruimen van de vaatwasser terwijl je het al zo druk had of gewoon iemand die tegen je zegt dat je vanavond niets hoeft te doen, omdat je al zo’n drukke week gehad hebt.

We willen dat onze ouders ons liefdevol aankijken en zeggen dat we mooi zijn. We willen dat ze trots op ons zijn en ons waarderen om wie we zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk voor onze broers of zussen en partner, evenals je vrienden.

Wat gebeurt er als je geen erkenning krijgt?

Helaas krijgen we niet altijd de erkenning die we nodig hebben. Soms krijgen we erkenning voor dingen die we niet eens gedaan hebben of voor dingen die niet belangrijk voor ons zijn. Andere keren krijgen we geen erkenning als we wel iets goeds doen. Dit kan ervoor zorgen dat we ons minderwaardig voelen en denken dat we niet goed genoeg zijn.

Erkenning is belangrijk omdat het ons helpt om ons gewaardeerd te voelen. Wanneer we erkenning krijgen, voelen we ons gezien en gehoord. We voelen ons waardevol en belangrijk. Erkenning kan ons helpen om door moeilijke tijden heen te komen en kan ervoor zorgen dat we blijven groeien en ontwikkelen.

We leven in een maatschappij waarin we constant worden beoordeeld. Vanaf het moment dat we naar school gaan, krijgen we cijfers voor onze prestaties. Op het werk worden we geëvalueerd op basis van onze output.

En in onze sociale levens krijgen we ‘likes’ en ‘views’ als erkenning voor wat we delen. Er is niets mis mee om te willen weten hoe goed je bent in wat je doet. Maar wat gebeurt er als je nooit echt erkenning krijgt voor het harde werken wat je verricht?

Geen erkenning krijgen

Als je nooit echt erkenning krijgt, kan dat een aantal negatieve gevolgen hebben. Ten eerste kan het ervoor zorgen dat je minder motivatie hebt om hard te werken. Waarom zou je je uitsloven voor iets waarvan je toch niet denkt dat het opgemerkt of gewaardeerd zal worden? Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin je steeds minder moeite doet omdat je steeds minder resultaten bereikt, waardoor je nog minder erkenning krijgt.

Ten tweede kan het ervoor zorgen dat je jezelf gaat afvragen of je wel goed genoeg bent. Als je altijd denkt dat wat je doet toch niet de moeite waard is of niet goed genoeg is, gaat dat uiteindelijk aanvoelen alsof jijzelf ook niet de moeite waard of goed genoeg bent. Dit kan leiden tot veel onzekerheid en zelfbeschuldiging.

Het kan ook betekenen dat je anderen gaat benaderen met het idee dat ze toch al nee zullen zeggen, dus waarom zou je het proberen? Dit soort gedachten leiden vaak tot een negatief spiraal die moeilijk te doorbreken is.

Wat doet het met je als je je wél erkent voelt?

Wanneer we erkenning krijgen, voelen we ons beter over onszelf en over de wereld om ons heen. We voelen ons geliefd en gewaardeerd, en dit geeft ons een goed gevoel over wie we zijn en wat we doen in het leven.

Erkenning helpt ons ook om meer vertrouwen in onszelf te krijgen, omdat we weten dat anderen ons waarderen om wie we zijn.

waardering voelen door erkenning

Dit vertrouwen kan ervoor zorgen dat we meer durven te doen in het leven, omdat we weten dat anderen achter ons staan. Tegenslagen kunnen we zo makkelijker achter ons laten zonder dat ze ons al te veel doen.

Het geeft ook een boost aan je motivatie. Je voelt je meer betrokken bij wat je doet en gaat met meer plezier naar je werk of je opleiding. Je voelt ook meer vertrouwen in jezelf en in wat je doet, omdat iemand anders heeft laten zien dat ze in jou geloven.

Hoe krijg je erkenning?

Erkenning hoeft niet per se van anderen te komen; soms kan het genoeg zijn om jezelf toe te geven dat je iets goed hebt gedaan of trots te zijn op wat je hebt bereikt.

Het belangrijkste is dat dit soort positieve feedback een balans vormt voor alle keren dat er negatieve feedback was of wanneer er even geen feedback was. Positieve feedback helpt om ervoor te zorgen dat we blijven geloven in onszelf en onze mogelijkheden, ook als de rest van de wereld even niet lijkt te luisteren.

Dus voel je je even rot? Denk dan eens na over alle mooie dingen die de afgelopen week gebeurd zijn, waar je je trots op mag voelen. Die de moeite waard waren: net als jij.

Wil jij je zelfverzekerder voelen? Start met jezelf erkennen!

Als jij je zelfverzekerder wilt voelen, is het goed eerst naar jezelf te kijken en jezelf te erkennen voor wie je bent en wat je kunt. En natuurlijk, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Door middel van coaching kun jij je richten op zelferkenning, zelfliefde en alles wat daarbij komt kijken. En ook op de positieve effecten die zelferkenning je geeft, zoals zelfvertrouwen, motivatie, geluk en voldoening.

Wil je meer info over de coaching die ik aanbied? Snuffel dan eens op deze pagina rond. En boek gerust een kennismakingsgesprek in als je meer wilt weten!

Bericht delen?