Drie besluiten die jouw toekomst bepalen

Je bekijkt nu Drie besluiten die jouw toekomst bepalen
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Drie besluiten die jouw toekomst bepalen

Bewust of onbewust: elk moment van jouw leven maak je drie besluiten die jouw toekomst bepalen.

Wanneer jij jouw leven wilt veranderen is het belangrijk dat je je bewust bent van de drie besluiten die je keer op keer maakt.

De besluiten die je toekomst bepalen komen voort uit beslissingen die je maakt, antwoorden op vragen die je jezelf stelt. En dat gebeurt vaak in een split second, omdat het zo automatisch gaat dat je er niet meer over na hoeft te denken.

Als jij jouw toekomst wilt veranderen, zul je bewust stil moeten staan bij de drie besluiten die je maakt. Alleen zo kun je jouw brein triggeren om dingen anders te doen dan dat je gewend bent. Weg met die automatische piloot!

3 besluiten bepalen jouw toekomst

Wat lees je in dit artikel?

Welke drie besluiten bepalen jouw toekomst?

Besluit 1: Waar ga jij je focus op leggen?

Bewust of onbewust leg jij jouw focus en aandacht op wat je wilt bereiken. Veelal gebeurt dit onbewust, omdat je de keuzes volgt die je in het verleden gemaakt hebt.

De keuzes die je in het verleden gemaakt hebt, bepalen jouw identiteit. Denk maar eens aan de keuze voor het beroep dat je hebt, de keuze voor de partner die je nu hebt, de keuze voor de sport die je doet.. Voor al deze dingen heb je ooit bewust gekozen, maar op dit moment kies je er niet meer bewust voor. Het is de standaard geworden.

Met veel dingen die je moet besluiten werkt het op deze manier. In het verleden heb je er eens over nagedacht, op dit moment volg je dat besluit nog steeds. Het is wie je bent.

Vaak wordt van de twee basisemoties die we hebben, de focus gelegd op angst. En dat is perfect normaal, het is hoe we ingesteld zijn. We willen risico mijden en dus kijken we naar wat er fout kan gaan. Maar daar ligt juist ook de valkuil: waar je focus naar toe gaat, daar gaat je energie naar toe.

En als je blijft focussen op datgene waar je angst voor hebt, zul je nog meer van dat aantrekken in je leven. Het is de kunst jouw focus op het positieve te leggen in plaats van datgene dat je liever niet hebt. Je zult merken dat je daardoor veel gelukkiger wordt en dat dingen veel soepeler verlopen.

Besluit 2: Wat betekent dat voor mij?

Wanneer jij je focus ergens op legt, gaat jouw aandacht daar naartoe. Jouw brein geeft een betekenis aan de situatie of wens waar je aandacht naar toe gaat.

Onbewust maakt jouw brein de afweging: gaat dit pijn of plezier betekenen? Deze afweging is heel normaal, dit hebben we evolutionair gezien meegekregen uit de tijd dat we nog jaagden op wilde dieren en constant alert moesten zijn op wat er om ons heen gebeurde.

En welke betekenis jouw brein ook geeft aan de situatie: dit besluit zorgt voor wat je gaat ervaren. Besluit jij dat het fijn is om af te koelen in het meertje op een warme, zomerse dag, dan is dat ook zo. Als je onbewust besluit dat het water nog te koud is en dat het daarom niet prettig is om nu te gaan zwemmen, zul je ook een gevoel van onbehagen ervaren als je toch het water in gaat.

Als jij niet bewust besluit wat de situatie voor jou betekent, zullen jouw oude gedragspatronen dit voor jou bepalen. Het onbewuste brein zorgt ervoor dat je doet wat je altijd al hebt gedaan, omdat dat vertrouwd is. Dit is één van de grootste valkuilen wanneer je iets wilt veranderen, juist omdat het zo vanzelf gaat.

Besluit 3: Wat ga ik doen?

Het derde besluit dat jouw toekomst bepaalt is het besluit wat je gaat doen. Bij de vorige twee besluiten heb jij al bepaald waar je jouw focus op legt en wat dit voor jou betekent. Deze twee besluiten samen zorgen er voor dat jij een emotie voelt bij de situatie.

Deze emotie zorgt er weer voor dat je actie onderneemt, of juist niet. Want als je denkt dat het water een fijne temperatuur heeft, stap je er in om af te koelen.

toekomst onbewust beinvloed gedachten

Als je gelooft dat het water nog wat te koud is, blijf je waarschijnlijk aan de kant zitten en zul je niet gaan zwemmen, hoe warm de dag ook is.

Welk besluit gaat jouw toekomst positief beïnvloeden?

Nu je weet welke drie besluiten jouw toekomst bepalen, kun je bewust verandering aanbrengen in jouw gedachtepatronen en er voor zorgen dat je hersenen andere keuzes gaan maken vanuit jouw onderbewuste.

Wees niet boos op jezelf als je terugvalt in oude gewoontes en het je niet direct lukt om te veranderen. Gedachtepatronen zijn een krachtig iets, je kunt dit niet zomaar van de een op de andere dag veranderen. Daar is tijd voor nodig, daar moet je in investeren.

Ervaar jij veel blokkades aan de hand van de gedachtepatronen die je hebt?

Die blokkades kunnen door een intuïtief coach snel worden verholpen, ook in jouw onderbewuste. Zo kun je doen wat je écht wilt en heb je geen last meer van belemmerende overtuigingen die je niet meer dienen. Vaak maakt één sessie al een groot verschil wanneer je bijvoorbeeld steviger in je schoenen wilt staan, meer wilt leven vanuit jouw hart in plaats van je hooft, af wilt van een negatief zelfbeeld dat je hebt of wilt weten (en verhelpen!) waarom je onbewust doet wat je doet.

Interesse? Op deze pagina kun je vinden welke coaching er bij jou past.

Bericht delen?