De vijf persoonlijkheidskenmerken

Je bekijkt nu De vijf persoonlijkheidskenmerken
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:6 minuten gelezen

De vijf persoonlijkheidskenmerken

Naast voor dieren, is er ook voor mensen een “big five”. Deze big five gaat over persoonlijkheidskenmerken: de vijf kenmerken vanuit waar een ieder handelt. Naast de basisemoties angst en liefde, is er dus nog een gradatie aan karaktereigenschappen die bepalen wat je belangrijk vind en hoe jouw gedrag tot uiting komt.

Wanneer je weet wat de vijf persoonlijkheidskenmerken zijn vanuit waar een persoon kan handelen, kun je dit gebruiken om de ander (of jezelf!) beter te begrijpen. Vaak zijn er één of twee groepen karaktereigenschappen die overheersen. Wanneer je weet welke dat zijn en welk gedrag daarbij hoort, helpt het je meer inzicht te krijgen in waarom mensen doen wat ze doen.

karakter persoonlijkheid

Welke vijf persoonlijkheidskenmerken zijn er?

De vijf basiseigenschappen of basis karaktergroepen die er zijn, worden ook weer onderverdeeld in een aantal subeigenschappen.

  • Neurotisisme

Hieronder valt bijvoorbeeld gedrag waaruit blijkt dat iemand angstig, depressief, sociaal verlegen, kwetsbaar of impulsief is

  • Extraversie

Bij extraversie kun je denken aan  hartelijkheid, socialiteit, doorzettingsvermogen, activiteit, avontuurlijk en blijdschap.

  • Openstaan voor ervaringen

Onder deze groep vallen fantasie hebben, esthetiek, gevoelens, handelingen, ideeën, normen- en waarden, experimenteren, ruimdenkendheid, etc.

  • Verdraagzaamheid

Wanneer verdraagzaamheid de boventoon voert, uit dit zich in vertrouwen, vrijmoedigheid, altruïsme, welwillendheid, bescheidenheid en goedhartig zijn.

  • Nauwgezetheid

Hieronder valt onder meer ordelijkheid, plichtsbewust zijn, prestatiegericht, zelfdiscipline hebben en bedachtzaamheid.

Zijn deze karaktereigenschappen overal hetzelfde?

Er zijn meerdere onderzoeksresultaten, die aantonen dat deze vijf kenmerken de boventoon voeren bij alle mensen, overal ter wereld.

Natuurlijk bepaalt het normen- en waardensysteem van een land ook wat sociaal geaccepteerd is en wat niet. Daardoor zie je een verschuiving in de eigenschappen die het meest voorkomen, echter worden andere karaktereigenschappen niet uitgevlakt.

big five persoonlijkheidskenmerken

Ben jij benieuwd welke persoonlijkheidskenmerken bij jou de boventoon voeren?

Hiervoor zijn diverse gratis (en betaalde) testen beschikbaar. Eén van de gratis testen die je kunt doen, kun je hier afnemen. Deze test bestaat uit 120 stellingen en duurt ongeveer 15 minuten om in te vullen.

Kom meer in je kracht te staan

Wanneer je weet welke karaktereigenschappen een groot deel van jouw persoonlijkheid uitmaken, kun je dit gebruiken om jezelf wat meer te beschermen. Wanneer je namelijk weet vanuit welke emoties jij jouw beslissingen maakt, kun je hier bewust mee omgaan om meer in jouw kracht te komen staan.

Twee voorbeelden:

Neurotisisme

Stel jij herkent van jezelf dat je je vaak kwetsbaar voelt of een beetje angstig bent. Je kunt er dan van uitgaan, dat neurotisisme een van de gedragsgroepen is die bij jou de boventoon voert.

Je weet dan, dat wanneer iemand bijvoorbeeld vraagt of je mee gaat naar een nieuwe kroeg, je je verlegen of kwetsbaar kunt voelen als je daar als eerste aankomt.

Om dit te ondervangen, kun je bijvoorbeeld afspreken op de hoek van de straat, of je haalt de andere persoon op. Zo zorg je er voor jezelf voor, dat je wel die kant op gaat, waar je vroeger misschien thuis gebleven was.

Verdraagzaamheid

Als jij vaak andere mensen wilt helpen en dingen deelt waarvan je genoeg hebt, kun je jezelf herkennen in verdraagzaamheid.

Je kunt hier rekening mee houden door bijvoorbeeld, wanneer iemand je vraagt om iets te geven, eerst na te denken of je dan zelf nog wel voldoende hebt voor de komende periode.

Door hier bewust over na te denken, hou je nu wellicht voor jezelf wat je eerder zonder nadenken had gedeeld met de ander.

Hou voor jezelf de balans

Grote kans dat wat jou kenmerkt als prettig persoon voor een ander (bijvoorbeeld altijd bereid zijn om te helpen en alles te delen), voor jou een kenmerk is die soms irritatie over jezelf opwekt.

Doordat je weet wat jouw basisemoties qua handelen zijn, kun je daar bewust wat aan doen en jouw grenzen beter stellen. Zo kom jij meer in jouw kracht te staan en hou je beter de balans.

Loop je vast en weet je niet goed hoe je verder moet?

Het is niet ongebruikelijk dat meerdere persoonlijkheidskenmerken de boventoon kunnen voeren, afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Waarschijnlijk ben je op jouw werk heel anders dan wanneer je met vrienden of familie bent. En dingen die je wel tegen jouw familie uitspreekt, roep je niet zomaar tegen een wildvreemde in de supermarkt.

Doordat de persoonlijkheidskenmerken die het sterkst zijn kunnen wisselen, kan het lastig zijn om grip te krijgen wanneer je iets wilt veranderen. Het kan verwarrend zijn: waarom zeg je bij familie wel iets wat je in de supermarkt absoluut niet durft?

Intuïtieve coaching

Wanneer je hier tegen aan loopt, help ik je graag vooruit met intuïtieve coaching. Tijdens een sessie kijken we samen waar je tegen aan loopt en op welke manier je moeiteloos vooruit kunt. Door de intuïtieve manier van coaching kan ik al snel zien wat jou tegenhoudt om vooruit te gaan én kan ik deze blokkades moeiteloos voor je verwijderen. Zodat jij weer verder kunt.

Heb je interesse? Je kunt op deze pagina een kennismakingssessie inplannen. Een sessie kost € 25, wanneer je na de kennismaking besluit een lange sessie in te plannen ontvang je dit bedrag terug als korting op jouw sessie. Dat maakt de kennismaking uiteindelijk gratis!

Bericht delen?