De natuur en jouw mentale gezondheid

Je bekijkt nu De natuur en jouw mentale gezondheid
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:5 minuten gelezen

De natuur en jouw mentale gezondheid

natuur mentale gezondheid

Ik vind het heerlijk. Lekker een stukje wandelen in een bos in de buurt, langs een meertje of langs de kust.

Even de wind door m’n haren voelen en alleen zijn met m’n gedachten. Vaak krijg ik ontzettend veel inspiratie van in de natuur zijn. Net of alles meer gaat stromen. Ik kan er echt van opladen.

Het is niet gek dat ik me opgeladen voel na een rondje wandelen of fietsen in de natuur. Het is bewezen dat de natuur een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid.

Is de natuur goed voor de mentale gezondheid?

Zeker weten. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken.

Enkele voordelen die de natuur heeft op jouw gezondheid:

  • De natuur verbetert jouw humeur
  • Het verlaagt gevoelens van stress en boosheid
  • Het verbetert de mentale gezondheid
  • Het verhoogt het zelfvertrouwen en het zelfbeeld

Deze voordelen komen nog eens bovenop de voordelen die het je lichamelijk kan bieden, zoals meer beweging, de aanmaak van vitamine B en het verlagen van de bloeddruk.

Meer de natuur in gaan, dus?

Yes! We leven veel te veel binnen. Even lekker naar buiten, al is het maar een half uurtje, kan wonderen doen voor hoe we ons voelen. Waarom zouden we ‘s avonds een half uurtje tv kijken niet inruilen voor iets waar we gelukkiger van worden?

Welk effect van de natuur ervaar je direct?

Natuur heeft een kalmerend effect op de mind. Je omringen door natuur laat je voelen hoe kwetsbaar we als mensen zijn. Hoe ingenieus de natuur eigenlijk is. Hoe mooi het is dat elke plant, boom en grassprietje precies weet wat er in welk jaargetijde van ‘m verwacht wordt.

Als je in zo’n omgeving bent ga je vanzelf relaxen. Je kunt beter relativeren en kunt jezelf weer even opladen. Hierdoor verbetert jouw humeur vanzelf.

Wanneer je met blote voeten door natuur loopt, ben je nog meer in contact en evenwicht met wat er om je heen is. Je staat in direct contact met de natuur. Het blijkt dat jouw zenuwstelsel en immuunsysteem sterker worden van blootvoets in de natuur wandelen en dat gevoelens van stress en angst er door verminderen.

De natuur als vorm van therapie

Je veel in de natuur bevinden kan een positief invloed hebben op de symptomen die bij depressie horen. Daarnaast ben je meer mindful en helpt natuur ook om dankbaarder te zijn. Je kunt je hoofd leeg maken wanneer je in de natuur wandelt. Daardoor vallen alle onnodige zorgen van je schouders af en worden gevoelens van angst en druk verminderd. Dit helpt je om beter in je element te zijn.

Een ander voordeel van in de natuur zijn is dat het er voor zorgt dat je je weer kunt opladen.

Natuur is gezond

Jouw energielevel wordt er hoger door en je voelt je mentaal sterker. Je voelt je blijer. Door te bewegen maak je endorfine aan, het natuurlijk hormoon dat een gevoel van plezier stimuleert.

Wanneer je een wandeling in de natuur maakt, zul je omringt zijn door zonlicht. Dit zonlicht zorgt ervoor dat je bioritme beter wordt of in lijn met het biologisch ritme blijft. Het kan dus ook zomaar zijn, dat jouw slaappatroon verbetert van het maken van een dagelijkse wandeling. Heel fijn!

Ook is uit onderzoek gebleken dat parken, groen en andere landschappen dat de kwaliteit van leven voor ouderen sterk verbetert. Maar waarom wachten tot je jezelf oud vindt, voor je de natuur in gaat? Zorg ervoor dat je nu al positief effect hebt van de natuur!

In contact komen met jezelf

Wil je weer in contact komen met jezelf? Ga dan zeker elke dag even de natuur in. Als is het maar een half uurtje. Verwonder je over de bomen om je heen die misschien al veel ouder zijn dan jou, de vogels die fluiten en hoor de wind door het riet langs het water waaien.

Je zult je jouw mentale gezondheid er door verbeteren. En hierdoor zul je in stressvolle situaties minder geneigd zijn zelf in de stress te schieten. Je kunt beter relativeren en hebt een beter energieniveau. Allemaal mooie punten die laten zien dat het zeker de moeite waard is.

Waar wacht je nog op? Pak je fiets uit de schuur en zoek de natuur op!

Bericht delen?