De invloed van beperkende overtuigingen

Je bekijkt nu De invloed van beperkende overtuigingen
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:9 minuten gelezen

De invloed van beperkende overtuigingen

Van nature zijn we het gewend om een schild op te trekken. Om een muurtje om ons heen te bouwen. Niet verwonderlijk, want er gebeuren genoeg dingen waar je door gekwetst kunt worden. En dat is geen fijn gevoel. Om niet gekwetst te worden, stellen we ons hard op. Voor de ander, maar ook voor onszelf.

We werken ons een slag in de rondte, doen van alles om anderen een plezier te doen, volgen een dieet wat niet bij ons past omdat we denken dat het ons goed doet en proberen alle ballen hoog te houden. Vaak vergeten we onszelf in dit plaatje. Maar hey, het is toch normaal om het op deze manier te doen? Anderen doen het ook!

De wereld om ons heen beperkt ons in ons “ik” zijn


Veelal doen we wat we vanuit huis geleerd hebben. We kopiëren het gedrag waarvan we vinden dat het normaal is. Dat het zo hoort. Vaak staan we er niet bij stil of het ook echt is wat we zelf willen. Fulltime werken mag dat vroeger de norm geweest zijn, maar is dat nu nog steeds zo? We gaan mee in de flow van de wereld en zijn hard voor onszelf om maar in het keurslijf te passen.

We beperken ons in allerlei dingen, omdat we vinden dat het zo hoort. Dat we met de stroom mee moeten gaan. Omdat we het nu eenmaal zo geleerd hebben.

Invloed beperkende overtuigingen

Het is tijd om de grootste beperkende overtuigingen die in de maatschappij normaal zijn, los te laten en een eigen plan te trekken. Om van hard voor jezelf, naar hart voor jezelf te gaan.

Een aantal overtuigingen die heel normaal zijn in de maatschappij

  • Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg
  • Ik moet hard werken om geld te verdienen
  • De mening van anderen is belangrijk voor wie ik ben
  • Mijn scholing is niet voldoende om mijn dromen na te jagen
  • Ik heb niet genoeg ervaring om dat te doen
  • Het is normaal om mezelf weg te cijferen voor anderen

Als we deze overtuigingen maar vaak genoeg horen in onze jeugd, tienerjaren en op het werk gaan we ze vanzelf geloven. Ze beperken jou in je doen en laten, omdat je ze voor waar aangenomen hebt.  Maar is het ook echt zo? Moeten deze beperkende overtuigingen jou belemmeren in wat je doet en wie je bent? Natuurlijk niet! De reden waarom ze je beperken, is dat je ze voor waarheid aangenomen hebt.

We hebben een muur aan beperkende overtuigingen om ons heen

De enige muur waar je tegen aan loopt, is de muur die je voor jezelf hebt opgetrokken.

En die muur wordt opgebouwd door alles wat jij voor waar hebt aangenomen. Alles waardoor je nu gelooft wat je kunt en zich uit in wat je doet. Maar als je diep in jouw hart kijkt. En dan bedoel ik ook écht kijkt naar wat je wilt, wat is er dan echt van waar?

Waar word jij gelukkig van? Stel jezelf die vraag. Want alles wat jij kunt bedenken, kun je waarheid laten worden.

En dan bedoel ik ook echt alles. Wat jouw dromen ook zijn. Als je ze kunt bedenken, kun je ze uit laten komen. Elke negatieve situatie waarin je verkeert, kun je ombuigen naar iets positiefs. Elke droom die je hebt, kun je waarheid laten worden.

Het is nergens voor nodig om je tegen te laten houden door de beperkende overtuigingen die we ons eigen gemaakt hebben gedurende ons leven.

Onze gedachten beperken ons in het leven van ons droomleven

Als we inzoomen op de overtuiging “ik heb niet genoeg ervaring om dat te doen”, kun je je voorstellen dat dit een beperkende overtuiging is die er voor zorgt dat je niet de actie neemt die nodig is, om jouw droom te bereiken. De overtuiging ligt als een drempel voor ons, waar we niet overheen durven te stappen. En dit beperkt jou in jouw doen en laten. Dat gebeurt helaas voor 95% onbewust.

In plaats van aan te nemen dat je niet genoeg ervaring hebt om iets te doen, kun je er ook een actiestap aan vastbinden. Zodat je deze overtuiging niet jouw gedachten laat bepalen en er niet voor zorgt dat je jezelf klein houdt.

Stippel jouw droom uit en neem actie!

beperkende overtuigingen loslaten

Stel jouw droom is het om de Oscar voor beste acteur te winnen. Waarschijnlijk heb je niet genoeg ervaring om van de een op de andere dag een acteur te worden. Er zijn allerlei dingen die je tegen houden om dit doel te bereiken. Misschien heb je geen ervaring in acteren, weet je niet hoe en waar je auditie zou moeten doen, spreek je niet goed Engels en ben je er van overtuigd dat anderen beter kunnen acteren dan jij.

 

Dit houdt je tegen om jouw doel te behalen. Zeker als anderen na de musical in groep acht ook nog eens tegen je gezegd hebben dat je het niet goed gedaan hebt. De twee voornaamste overtuigingen in het behalen van jouw droom zijn 1) ik heb niet genoeg ervaring om dat te doen en 2) anderen kunnen het beter.

Je kunt nu de muur die je voor jezelf hebt opgetrokken, daar laten staan. Je kunt ook een sloophamer pakken en de muur steen voor steen afbreken. Wanneer je echt jouw doel wilt bereiken, laat je deze beperkende overtuigingen jouw droom niet in de weg staan.

Een eerste stap kan bijvoorbeeld zijn, dat je jezelf aanmeldt voor acteerles. En dat je naar een theaterschool gaat om mee te doen aan voorstellen. Wordt lid! Doe ervaring op met het opvoeren van toneelstukken. Als je je daar comfortabel bij voelt, kun je je inschrijven bij castingbureaus. Daar komen vanzelf rollen uit. Neem lessen in de Engelse taal. En wie weet.. Na een aantal jaar ben je voldoende zelfverzekerd om naar Amerika te gaan om in grotere producties te spelen en ligt die Oscar binnen handbereik.

Schop jouw overtuigingen onderuit! Ze zijn niet waar..

Bovenstaand voorbeeld is natuurlijk extreem, maar alles wat je wilt kan waarheid worden. Of dat nou een andere baan, een lieve partner of financiële overvloed is. JIJ bent degene die jouw leven vorm geeft. JIJ bent degene die jouw wereld op z’n kop kan zetten. De eerste stap naar verandering is realiseren dat je het kunt. Dat jij het waard bent om jouw droom uit te laten komen.

Ga eens bewust de natuur in om na te denken over hoe je jouw dromen werkelijkheid kunt laten worden. Welke beperkende overtuigingen heb jij over jouw droom? Waarom denk je dat het niet zal gaan lukken? Pak deze overtuigingen aan door in alle rust je de waarheid te realiseren. Waarom je iets wél kan en je je niet tegen hoeft te laten houden. Luister naar je hart, het wijst je de weg.

De enige die jou klein houdt, ben jezelf.

Beperkende overtuigingen verwijderen

Het is niet altijd even makkelijk om beperkende gedachten te verwijderen. Dat lukt vaak niet van de een op de andere dag. Hier zijn discipline en doorzettingsvermogen voor nodig. Ook kan het zijn dat je vast loopt, nadat je de stappen doorlopen hebt die je mag volgen om jouw droom te bereiken.

In deze gevallen kan ik jou helpen met mijn coachingssessies. In deze sessie tune ik in op de dingen die jou beperken om jouw doelen te behalen. Op de dingen waarop jij vast loopt. Hierna kijk ik wat de waarheid is achter deze beperkende overtuigingen en zorgen we ervoor dat je hier in de toekomst geen last meer van hebt. Dit alles gaat heel gemoedelijk en kun je vanuit huis doen. Gewoon lekker in jouw eigen relaxte omgeving dus! De eerste afspraak, waarbij we meteen jouw grootste beperkende overtuiging gaan oplossen, krijg je van mij cadeau!

Wil je meer informatie? Check de volgende pagina’s!
Een intuïtief coach helpt je blokkades te verwijderen
Coaching
Afspraak

Bericht delen?