De basisemoties: liefde en angst

Je bekijkt nu De basisemoties: liefde en angst
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:11 minuten gelezen

De basisemoties: liefde en angst

Alles wat we doen in het leven is terug te herleiden naar twee basisemoties: liefde en angst. Liefde zorgt ervoor dat je iets met passie doet, dat je er volledig achter staat. Angst houdt je tegen om de stappen te nemen die je eigenlijk wilt nemen om jouw doelen te bereiken.

Ik hoor je denken: er zijn toch veel meer emoties dan alleen deze twee? Natuurlijk zijn er veel meer emoties dan alleen liefde of angst. Je kunt bang zijn, spijt hebben, of juist vrolijk en optimistisch. In essentie zijn deze emoties terug te leiden naar liefde of angst.

Wanneer je je bang voelt, durf je iets niet te doen. Wat onder deze emotie ligt, is dat je angst hebt. Je bent bijvoorbeeld bang om te vallen, bang om een nieuwe baan te accepteren en alle zekerheid op te geven of je bent bang om naar de tandarts te gaan. In alle gevallen voert angst de boventoon in deze emotie. Angst voor de tandartsboor, angst voor het nieuwe of angst voor pijn.

Als je optimistisch bent, ben je vaak ook vrolijk. Je gelooft er in dat de stap die je gaat nemen positief uit gaat pakken. Je hebt zin in datgene dat je gaat doen en hebt er vertrouwen in dat het goed gaat komen. Hierachter ligt de emotie van liefde. Je voelt je goed, blij en zeker van je zaak.

Wees bewust van welke basisemotie je kiest: angst of liefde?

Wanneer je voor een beslissing staat, denk dan eens na bij jezelf. Hoe je je nu voelt, voelt dat goed of juist niet? Welke basisemotie ligt er aan ten grondslag? Is dit angst of liefde?

Een voorbeeld: parachutespringen

Stel dat iemand je aanbiedt om samen te gaan parachutespringen. Je wordt op de vliegbasis in een harnas met parachute gehesen, stapt het vliegtuig in met nog wat anderen en wordt gezekerd aan de begeleider. Wanneer jullie op drie kilometer hoogte zijn, opent het vliegtuig en stap je er uit. De diepte in. Je voelt de indrukwekkende ervaring van een val van 200 kilometer per uur. Door je hoofd schieten allemaal verschillende gedachten, de adrenaline giert door jouw lichaam. Na een halve minuut opent de parachute en rem je af. Nu zweef je zachtjes terug naar aarde.

Wanneer iemand je vraagt mee te gaan parachute springen, kun je weerstand voelen. Je durft de controle niet los te laten en zomaar uit een vliegtuig te springen. Ik ben toch niet gek? Straks gaat er iets mis! Je zegt nee tegen degene die je mee vraagt.

Of je voelt de adrenaline al door je lichaam stromen. Wat een onvergetelijke ervaring zal dat zijn! Je vertrouwt volledig op de kennis en kunde van de begeleider die met je mee is en durft je over te geven. Je voelt dat er niets mis kan gaan en wordt enthousiast bij de gedachte dit mee te maken. Dat wordt gaaf! Natuurlijk ga je mee.

basisemoties liefde en angst

De basisemoties en het dagelijkse leven

Dit voorbeeld is natuurlijk een extreem voorbeeld. Het is duidelijk wanneer je in dit geval liefde of angst voelt. Wanneer je wel of niet zult springen.

In het dagelijks leven kun je ook nadenken over de emoties die je voelt. Wanneer iemand iets aanbiedt of wanneer je zelf iets wilt bereiken, denk dan eens na waarom je dit doet. Stel dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Wil je dit omdat je hier blij van wordt, je hart sneller gaat kloppen van het idee van de nieuwe richting die je op wilt en krijg je er energie van? Dan is het een goede stap om te switchen. Je handelt vanuit liefde. Wil je echter een nieuwe baan omdat je bang bent dat je weg gereorganiseerd wordt en je straks in de werkeloosheidswet belandt, dan kies je vanuit angst. Je bent bang om pijn te voelen wanneer je jouw baan verliest. Waarschijnlijk is jouw motivatie om te switchen dan niet 100% juist. Je wilt een nieuwe baan omdat je verwacht dat het bij een ander bedrijf beter is, dat je je daar zeker en veilig zult voelen.

In het eerste geval zul je waarschijnlijk snel een nieuwe baan vinden die helemaal bij jouw wensen aansluit, met leuke collega’s en inhoudelijk interessant werk. Je hebt gekozen voor jezelf, om jouw droomleven te leven. Om gelukkig te zijn en te blijven.

Bij het tweede geval kies je vanuit angst en zul je waarschijnlijk wel een nieuwe baan vinden, maar minder snel dan wanneer je het vanuit de juiste intentie doet. Je vind een baan die leuk is, maar waar je hart achteraf niet echt sneller van gaat kloppen. Je werkt gewoon om brood op de plank te krijgen.

Kies ik vanuit liefde of angst?

Sta voor jezelf eens stil bij waarom je iets doet. Probeer te achterhalen wat de basisemotie is, die achter jouw wens ligt. Doe je dit omdat je hier echt gelukkig van wordt of niet?

Wanneer je kiest voor dat wat uit liefde voorkomt, zul je zien dat jouw leven veel makkelijker gaat. Dat je je gelukkiger voelt, blijer en positiever. Je krijgt meer plezier in de dingen die je doet, omdat je echt vanuit je hart leeft. Je kunt zelfs overvloed gaan ervaren in alles wat je doet. Het stroomt.

Als je angst de boventoon laat voeren, beperk je jezelf in het leven van jouw droomleven. Je gaat bijvoorbeeld niet met je vrienden mee naar de sauna, omdat je je slecht voelt over je lichaam. Je straft jezelf dan nog eens dubbel, omdat je je alleen thuis blijft en je weet dat je eigenlijk ook gewoon een leuke dag had kunnen hebben. Want niemand in de sauna is perfect.

Kiezen vanuit angst is vaak een gewoonte

Het is heel normaal om vanuit angst te kiezen. Jouw brein wil niets liever dan je veilig houden, zorgen dat je niets overkomt. En dat is natuurlijk helemaal prima, wanneer het om situaties gaat waar dat echt belangrijk is. Zoals vroeger, toen we gingen jagen voor voedsel en er een kans bestond dat je aangevallen zou worden door een wild dier. Gezonde spanning en angst zorgt er dan voor dat je extra waakzaam bent en goed oplet.

Tegenwoordig komen we gelukkig niet meer vaak in een situatie waar we moeten vechten of vluchten omdat we in een levensbedreigende situatie verkeren. We hoeven niet meer altijd veilig te blijven. Het kiezen voor de meest makkelijke en meest overzichtelijke situatie kan een gevoel van veiligheid geven. Zoals het kiezen voor een nieuwe baan wanneer je in een reorganisatie zit waar je zelf geen invloed op hebt. Maar is dat ook echt waar je gelukkig van wordt?

Vanuit liefde kiezen kan beangstigend zijn

Het maken van keuzes vanuit liefde vraagt lef. Het kan beangstigend zijn. Je moet uit je comfortzone stappen. Omdat je bijvoorbeeld iets nieuws gaat leren of je weet vooraf niet hoe de situatie zal uitpakken. Misschien ook wel omdat anderen niet achter jouw keuze staan. Maar achteraf zul je zien dat je blij bent dat je de stap genomen hebt. Dat hebt jezelf een stap verder ontwikkelt en dat je meer in harmonie met jezelf leeft. Volg je intuïtie in de keuzes die je maakt.

Een voorbeeld: mijn baan

Mijn toekomst was alles behalve zeker nu ik ongeveer acht maanden bij mijn werkgever werk. Grote kans dat mijn jaarcontract beëindigd zal worden gezien ik midden in een reorganisatie zit. Er moeten veel mensen uit op kantoor, ongeveer 18% tot 25% als je de berichten mag geloven.

Dit idee brengt, ondanks het feit dat m’n manager je graag wilt houden, niet veel zekerheid. Hij is uiteindelijk niet degene die de keuze maakt of ik mag blijven of niet, want dat zal de directie uiteindelijk doen. En die kijken vaak niet naar de personen, maar naar de cijfers en de doelstellingen die gehaald moeten worden. De belangen liggen op dat niveau heel anders.

Angst was mijn eerste reactie

De eerste basisemotie die ik in deze situatie voelde, was natuurlijk angst. Angst voor het onzekere, angst om de baan kwijt te raken. Na een gesprek met mijn oud werkgever was al snel duidelijk dat ik daar terug mocht komen. Dat ik zo verder kon waar ik gestopt was. In eerste instantie leek me dit ook een goed idee.

Tot ik ging nadenken over waarom ik terug wilde, dat was toch meer gebaseerd op angst dan op liefde. Ik ben daar natuurlijk niet voor niets weg gegaan. Er zijn daar ook dingen die me niet goed bevielen, waardoor de werkgever en ik geen match meer waren. Ik heb toen toch uit liefde voor mezelf gekozen door daar weg te gaan? Wil ik nu weer terug naar die situatie, waarvan ik weet dat ik die achteraf geromantiseerd heb?

Is dit de beste keuze in mijn situatie?

Het was mij al snel duidelijk. Nee. Dat wil ik niet. Ik wil niet vanuit angst kiezen om mijn baan kwijt te raken. En dus heb ik de manager van mijn oude werkgever laten weten dat ik het niet doe. Het is niet vanuit mijn hoogste goed. Dan maar niet terug in het vangnet van direct een vast contract, een auto en een inhoudelijk leuke functie.

Toen ik dat vertelde aan m’n moeder, gaf ze aan dat ze me dapper vond. Dat ze niet zou weten of ze dat zelf zou durven, gezien de onzekere situatie waarin ik me bevind. Maar ik weet dat het goed is, dat het of wel los loopt met de reorganisatie, of dat er wel iets anders moois op mijn pad komt wanneer mijn contract niet verlengd wordt. Dat is afwachten, maar ik weet dat ik vanuit liefde kies. Vanuit m’n hart. En dat is het belangrijkste. Het universum zorgt voor mij, uiteindelijk komt ook dit wel weer goed.

Natuurlijk is deze keus niet over één nacht ijs gegaan. Ik heb behoorlijk moeten wikken en wegen wat ik nu eigenlijk wilde. Maar juist het feit dat ik geen besluit kon maken, zei me uiteindelijk voldoende. Als er geen enkele weerstand geweest zou zijn, zou ik vanuit liefde gekozen hebben en niet vanuit angst een besluit maken. Dit heeft voor mij de knoop doorgehakt om af te wachten wat er gaat gebeuren.

liefde angst emotie

Liefde of angst: Hoe maak jij besluiten?

De volgende keer dat je een beslissing moet maken, denk dan eens na over waarom je het doet.

  • Doe ik dit omdat ik er blij van word?
  • Is dit wat me gelukkig gaat maken?
  • Is dit echt wat ik wil?
  • Kies ik vanuit liefde?

Wanneer je deze vragen positief kunt beantwoorden, kies je vanuit liefde als basisemotie. Als er geen twijfel is en het 100% goed voelt, doe het dan gewoon. Hoe spannend het nieuwe ook mag lijken, je zult er een blijer mens van worden. Zo kun je steeds meer en meer vanuit het positieve leven.

Bericht delen?