Wat is boosheid eigenlijk?
Boosheid is een reactie vanuit ons eigen zijn richting iets buiten onszelf, een externe situatie. Deze situatie heb je niet altijd zelf in de hand, al zou je dat wel graag willen. Het verschil tussen wat we wenselijk achten en wat daadwerkelijk gebeurt, kan zorgen voor boosheid.
En dit kan heel simpel zijn: bijvoorbeeld als je een afspraak hebt om 10:00 uur en degene waarmee je afgesproken hebt, komt pas om 10:35 aanzetten. Of wanneer je jouw kind kleurpotloden geeft om op een stuk papier te kleuren, maar de kleine besluit om de muur vol te tekenen. In beide gevallen is de werkelijkheid anders dan de verwachting die je had, waardoor je geïrriteerd of zelfs boos kunt raken.
Wat lees je in deze blog?
Verwachtingen
In beide gevallen is er duidelijk geval van een mismatch in de situatie. Jij hebt nu 35 minuten voor niets op de bank zitten wachten, terwijl je ook wat nuttigs had kunnen doen. En je hebt opeens een muur vol krassen in alle kleuren van de regenboog, die je tegen jouw zin in schoon moet maken.
Je voelt je in deze gevallen gefrustreerd of niet gehoord. Dat kan zich uiten door middel van boosheid richting de persoon tegenover je.
Waar komt boosheid vandaan?
Vaak ben je niet boos om het boos zijn. Er zit meestal een onderliggende emotie onder. Boosheid kan terugslaan op verschillende dingen:
- Een uiting van frustratie
- Een uiting van ongenoegen
- Een uiting van hulpeloosheid.
- Je niet begrepen voelen
- Je niet geliefd voelen
- Je niet gehoord voelen
- Het gevoel hebben dat er over je heen gelopen wordt
- Het gevoel dat je niet goed genoeg bent
Veelal wordt je boos door de mismatch tussen werkelijkheid en wens. Deze wenselijke situatie komt vanuit jouw normen en waarden, maar ook jouw verwachtingspatroon.
Op tijd komen kan iets zijn wat je vanuit huis met de paplepel is ingegoten. Je vind het niet meer dan normaal dat je op tijd op je afspraak bent, en als je dat niet redt stuur je even een berichtje. Dat schept verwachtingen voor wat een ander doet: jij verwacht dat diegene ook even een berichtje stuurt als hij later is. En als dat niet gebeurt kun je boos worden.

Wat doet boosheid met je?
Boosheid of zelfs woede is een krachtige emotie met een zeer lage frequentie. Hoe hoger de frequentie, hoe beter je je voelt. Je kunt je voorstellen dat liefde het tegenovergestelde gevoel geeft van boosheid.
We worden er niet gelukkiger van als we boos zijn: boosheid kan zelf een negatieve invloed hebben op de cellen in je liggen, waardoor je ziek kunt worden.
Toch kan boosheid ook goede kanten hebben: als je het goed kan kanaliseren. Natuurlijk is iemand de huid volschelden als ie te laat is buitenproportioneel en kun je beter gewoon het gesprek aangaan.
Soms kan het toch wel helpen om jezelf beter te voelen, als je je laat gaan door je stem te verheffen. Bijvoorbeeld als je een situatie al voor de tiende keer meemaakt, er telkens beterschap beloofd wordt en dat gebeurt maar niet. Enerzijds kan dit voor jezelf opluchten, waardoor je minder stress voelt. Anderzijds had de ander het misschien nodig om op deze manier te horen hoe belangrijk iets voor je is.
Verschil in belevingswereld
Een verschil in belevingswereld kan heel goed zorgen voor boosheid en frustratie. Jouw normen en waarden hoeven niet die van een ander te zijn: de gulden middenweg vinden waarin beide partijen blij zijn, kan soms nodig zijn. En dan bel je na een kwartiertje zelf even op om te vragen hoe laat het gaat worden dat de ander arriveert.
Het gesprek aangaan is hierin belangrijk. Waarom doet iemand wat ie doet?

Of misschien belangrijker: waarom doet diegene dingen niet? Wanneer jij jezelf in de belevingswereld van de ander kunt verplaatsen, kan dat een hoop frustratie en ongenoegen schelen. En dan bel je na een kwartiertje zelf even op om te vragen hoe laat het gaat worden dat de ander arriveert.
Wat kun je het beste doen als je boos bent?
Het beste wat je kunt doen als je je boos voelt is wat tijd voor jezelf nemen om je emoties goed te verwerken voordat je enige vorm van actie onderneemt. Als je in de situatie zelf zit kun je tot tien tellen of even naar het toilet gaan.
Probeer rustig te blijven en stel vragen die beginnen met ‘hoe – wat – waar – waarom – wanneer’ om de situatie beter te begrijpen. Mocht je er niet uit komen en nog steeds boos zijn, kun je aangeven dat je even wat tijd voor jezelf nodig hebt en je er later op terug komt, omdat je anders dingen gaat zeggen die je niet meent.
Het kan ook helpen om dingen door te spreken met iemand die je vertrouwt, om perspectief te krijgen op de situatie en om je opgekropte frustratie in een veilige omgeving te ventileren zonder angst voor oordeel of vergelding.
Frustratie en ontevredenheid uiten

Als je eenmaal wat tijd voor jezelf hebt genomen, kun je merken dat het uiten van je frustratie en ontevredenheid door middel van woorden voldoende is om je emoties weer onder controle te krijgen.
Je gaat dan op een ander moment het gesprek aan en praat vanuit jezelf. “Ik vond het vervelend dat..” of “Ik reageerde zo, omdat ik het gevoel kreeg dat … en dat vond ik niet leuk”.
Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en niet met een beschuldigende “ja maar jij” vinger te wijzen. Dat werkt niet constructief en voor je het weet zit je weer in dezelfde negatieve cirkel.
Lukt het je niet om mondeling te vertellen wat je wilt?
Dan zijn het schrijven van een brief of het bijhouden van een dagboek ook goede alternatieven. Zolang je je eerlijk uitdrukt zonder iemand anders aan te vallen, zou dit soort communicatie moeten helpen om wat spanning los te laten en gezondere gesprekken mogelijk te maken.
Je oefent dan als het ware een keer schriftelijk wat je wilt zeggen en wat niet. Dat zorgt ervoor dat je zelfverzekerder bent over wat je wilt zeggen, maar ook dat je al voor jezelf een betere verwerking van de vervelende situatie verzorgd hebt.
Reageer jij vaak boos of geïrriteerd?
Het kan zijn dat jouw boosheid of irritatie voortkomt uit een diepere oorzaak. Ga eens voor jezelf na waarom je je niet zo fijn in je vel voelt. Wat zou je graag willen veranderen? Ligt het bij de persoon die je spreekt, of zou je eerst eens naar jezelf moeten kijken wat je kunt verbeteren?
Door echt even een momentje stil te staan bij hoe je je voelt, hoe dit komt en hoe je dit kunt verbeteren kun je voor jezelf een shift maken in energie. Van boosheid naar blijdschap.
Wil je meer weten over de frequenties van emoties?
Als jij wilt leren welke frequenties, welke effecten hebben op jouw gezondheid en humeur is de training over jouw droomleven manifesteren écht op je lijf geschreven.
In de derde mini mastery van deze training leer je onder meer
- Het effect van negatieve energie op gevoelens en manifestatiekracht
- Welke basisemoties er zijn en wat ze voor je doen (of juist niet)
- Hoe het komt dat je je soms uitgeblust voelt en hoe je dit oplost
- Hoe je jouw frequentie kunt verhogen zodat je meer blijdschap voelt
- Hoe je jouw energie kunt beschermen tegen de negatieve energie van anderen

Extra voordelig leren manifesteren <3
Wil jij leren manifesteren? Neem nu voor een schijntje deel aan deze training en til jouw leven naar de next level!

Wow! Die reactie is wel overdreven, zeg..
Reageer jij wel eens geïrriteerd terug als iemand overdreven reageert op iets dat je zegt? Probeer het eens van de andere kant te bekijken!

Als jij verandert, verandert alles
Een kleine verandering kan een groots effect hebben. Welke verandering wil jij vanaf vandaag oppakken?