Wat als we nooit falen?

Je bekijkt nu Wat als we nooit falen?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:8 minuten gelezen

Laatst aanpassing: 11 november 2020

Wat als we nooit falen?

Het is een algemene angst dat we falen. Dat we iets niet goed doen. Wat denken anderen van me als ik het niet goed doe? Als ik een fout maak? De angst om te falen zorgt voor veel onzekerheid.

Niet willen falen zorgt ervoor dat we op hetzelfde level blijven als waar we zitten. Dat we geen stappen vooruit zetten.

Stel je een mooie, zonnige plek voor op jouw ideale vakantiebestemming. Je staat aan het randje van het water: klaar om je onder te dompelen in het heerlijke, warme water. Toch durf je alleen maar met je tenen aan het water te voelen. De stap maken om te gaan zwemmen, durf je niet. Je blijft op de kant en kijkt naar de mensen om je heen die wel genieten van de afkoeling van het water.

Iets houd je tegen om het water in te stappen. Je voelt weerstand. Is die weerstand gegrond? Ben je bang dat er iets onder water zit wat je niet kunt zien? Of denk je nu “joh, die angst is ongegrond.. Stap gewoon dat water in en geniet van lekker even zwemmen op vakantie!”

Angst om te falen

Wanneer je angst heb om te falen, doe je eigenlijk hetzelfde. Je blijft aan het randje van het water staan en neemt geen stappen om heerlijk te gaan zwemmen, terwijl je dat wel wilt. De angst om te falen zorgt ervoor dat je de stap niet neemt.

Maar wat als we nooit falen?

Wat als we nooit falen? Dat is een diepe vraag. Denk er eens over na. Als je nooit faalt, zul je nooit bereiken wat je graag wilt hebben. Je zult nooit jouw dromen waar kunnen maken. Je zult alleen doen waarvan je zeker weet dat je het kunt.

Hiermee creëer je dat je voor altijd in dezelfde cirkel blijft ronddraaien. Dat er niets veranderd in je leven. Maar ligt het mooiste leven niet net buiten onze comfortzone?

Denk eens na over jouw mening over anderen die iets gedaan hebben wat niet meteen lukte. Vond je hen losers, sukkels die niets kunnen of bewonderde je stiekem hun moed om te doen waar hun hart ligt? Waarschijnlijk niet. Waarom ben je dan wel zo streng voor jezelf?

angst_om_te_falen

Hoe herken je angst om te falen?

Niet durven falen kun je herkennen aan de weerstand die je voelt om actie te ondernemen. Het is de weerstand die er voor zorgt dat je in je comfortzone wilt blijven en niets wil veranderen. Je komt vaak in een “als .. dan” situatie terecht, waarin je voor jezelf onbewust een uitweg creëert om iets niet te doen.

Als ik voldoende geld verdien, dan ga ik sparen voor mijn droom.
Als ik de juiste opleiding heb gevolgd, dan ga ik solliciteren op die nieuwe baan.
Als ik wat ben afgevallen, dan ga ik die superleuke jurkjes dragen.
Als ik meer energie heb, dan ga ik …..

Herkenbaar? Wat je eigenlijk aan het doen bent is jezelf beperken in het leven van jouw droomleven. Je trekt geen overvloed aan door onbewust grenzen te stellen aan wat je kunt en mag van jezelf. Jouw overtuigingen beperken je in wat je waar maakt voor jezelf.

In essentie is alles wat je wilt al in je. Alle kracht die je nodig hebt om jouw droom waar te maken, heb je in je. Het enige wat jij hoeft te doen, is een besluit maken om te doen wat je wilt.

Wanneer je iets probeert waar je niet helemaal zeker over bent, heb je altijd kans dat het niet goed gaat. Maar dat is niet erg. Je hebt het geprobeerd, denkt er over na wat je een volgende keer anders kunt doen en past je eerdere plan aan om te zorgen dat het dit keer wel lukt.

Overwin de angst om te falen!

Wanneer je een droom hebt maar angst hebt om te falen, is het goed een overzicht te maken van de dingen die kunnen gebeuren wanneer je stappen zet om jouw doel te bereiken.

Je kunt hiervoor onderstaande stappen gebruiken. Vul hierbij het eerste wat in je opkomt in. Dit is jouw intuïtieve stem. Luister niet naar alles wat daarna in jouw gedachten op komt. De eerste ingeving is de juiste.

Stappenplan om angst te overwinnen

Ik wil graag […].
Ik durf de eerste stap niet te nemen, omdat ik bang ben dat [……]

Het ergste wat kan gebeuren wanneer ik de eerste stap neem, is dat […….]
Hier kan ik ook weer wat van leren, namelijk [………]
[Noem hierna het voordeel op van wat je er van kunt leren]

Ik ben er bang voor dat […..]
Maar de waarheid is [….]

Overwin de angst om te falen

Een voorbeeld:

Ik wil graag een nieuwe baan in een heel ander vakgebied. Ik durf de eerste stap niet te nemen, omdat ik bang ben dat ik afgewezen wordt omdat ik niet voldoende ervaring heb.

Het ergste wat kan gebeuren wanneer ik de eerste stap neem, is dat ik afgewezen wordt bij een sollicitatiegesprek. Hier kan ik ook wat van leren, namelijk hoe bedrijven aankijken tegen iemand in dit vakgebied. Met de feedback die zij geven kan ik mezelf verder ontwikkelen om uiteindelijk de baan wel te krijgen.

Ik ben er bang voor dat ik mijn droom niet zal bereiken, maar de waarheid is dat iedereen het vak eerst heeft moeten leren voor ze een expert worden. Ik kan niet van mezelf verwachten dat ik nu al een expert bent. Dat komt vanzelf, met de tijd.

Het effect van deze oefening

Wat je doet wanneer je deze oefening uitvoert, is jezelf bewust maken van de “gevaren” waar je tegen aan kunt lopen. Je denkt er goed over na wat het is dat je tegen houdt en wat de voordelen kunnen zijn van het toch nemen van de eerste stappen.

Door te overzien wat de mogelijke problemen en uitdagingen zijn, verbreed je jouw horizon. Je zorgt ervoor dat je alle risico’s overziet, waarna je bewust stappen kunt maken uit zelfvertrouwen in plaats van angst. Je hoeft niet meer bang te zijn om te falen, omdat je weet wat je te wachten staat. En dat is heel krachtig.

Wil je hulp bij het overwinnen van jouw angst om te falen?

Soms is het lastig om de vinger achter een bepaalde angst te leggen, omdat die angst diep geworteld is. Omdat de angst meerdere redenen heeft en je in het verleden telkens bevestigd bent in deze redenen om iets niet te doen.

Wanneer je hulp wilt om een doorbraak te maken jouw angst te overwinnen, kunnen we samen aan de slag in een coachingsgesprek. Ik zal je helpen de waarheid achter jouw angst in te zien, zodat je je hier niet meer door laat beïnvloeden.

Het eerste gesprek is gratis, zodat je goed weet wat je te wachten staat en hoe het precies werkt. Je kunt het coachingsgesprek vanuit huis doen, gewoon via de telefoon. Je hoeft er de deur niet voor uit.

Plan je een afspraak in op een moment dat het jou uitkomt? Ik help je graag!

Bericht delen?